Guide til Kogeplader

Find de rette kogeplader til madlavningen

Kogeplader, eller en kogesektion som de også kaldes, består typisk af fire kogefelter i forskellig størrelse, som opvarmer dine gryder og pander og dermed lader dig koge og stege din mad fra dem. Kogeplader kan enten komme som en del af et komfur eller som selvstændige elementer, der indbygges i bordpladen eller placeres ovenpå køkkenbordet.

Der findes fire typer kogeplader, du kan vælge mellem, og disse er induktionskogeplader, glaskeramiske kogeplader, massekogeplader og gaskogeplader. Induktionskogeplader og glaskeramiske kogeplader er idag de mest anvendte i danske køkkener, og de to sidstnævnte kategoriseres idag som de mere gammeldags, selv om mange madentusiaster til stadighed foretrækker gaskogeplader. I det følgende afsnit kan du lære mere om, hvad de kendetegner de fire typer kogeplader.

Induktionskogeplader og glaskeramiske kogeplader

Induktionskogeplader er en relativ ny opfindelse og selv om du lige skal vænne dig til at bruge induktionskogeplader, da de fungerer lidt andeledes end ”almindelige” kogeplader, har de lynhurtigt vundet indpas i danskernes køkkener. Der er en masse fordele ved induktions-teknologien, og selv om du skal have særlige gryder, der egner sig til induktionsvarme, kan det godt betale sig at få induktionskogeplader.
Billede af kogeplader
De gryder og pander, du anvender på induktionskogeplader, skal have en magnetisk bund, og hvis du er i tvivl om, dine gryder og pander i forvejen har dette, kan du prøve dem af ved at sætte en magnet på bunden af dem og se, om det hænger fast eller ej. Hvis den hænger fast, er din gryde eller pande velegnet til induktionskogeplader.

Forskellen mellem en induktionskogeplade og en glaskeramisk kogeplade består i den elektriske spole under kogefeltet i induktionskogepladen, der danner et elektromagnetisk felt. Det betyder, at det ikke er induktionskogepladen, der bliver varm, men derimod gryden og panden du placerer på den.

Kogepladen kan dog godt virke varm, men det er kun restvarme, som panden eller gryden afgiver. Funktionen gør også, at kogepladen automatisk slukker, når du fjerner panden eller gryden, og at kogepladen tilsvarende først bliver varm, når panden eller gryden sættes på den, hvilket minimerer risikoen for, at nogen brænder sig på den.

Glaskeramiske kogeplader kan du kende på den helt glatte overflade, der er opdelt i typisk fire kogezoner. Kogezonerne ligger under en hærdet glasplade, der gør, at varmen udnyttes 30 % bedre end ved massekogeplader. Glasoverfladen er derudover nem og ligetil at rengøre. De glaskeramiske kogeplader kan du få med forskellig automatik. Du kan f.eks. få en kogezone, der automatisk skruer ned for varmen efter x antal minutter, så du minimerer risikoen for at brænde maden på.

Massekogeplader og gaskogeplader

Massekogepladen er den traditionelle kogesektion, du kender fra de ”gamle” komfurer. Massekogeplader ses ikke meget længere, da der er meget få fordele ved dem fremfor de glaskeramiske kogeplader. Selv om massekogeplader er billigere at indkøbe, kan det ikke betale sig i længden, da de forbruger mere energi end de glaskeramiske.  Her kan man eksempelvis stille en massekogeplade i bryggerset. Så er det nemt at koge ting, som måske kan afgive en lidt kraftig lugt, som man ikke ønsker i køkkenet eller ting, som skal stå over længere tid.Dog ser man stadig, at større husstande anvender massekogeplader som et supplement, da det ikke er nok for dem med fire kogeplader, som der normalt er samlet.
pande på kogeplader
Sidst men ikke mindst er der gaskogepladerne. Fordelen ved en gaskogeplade er, at man ligesom ved induktionskogepladerne kan skifte temperatur meget hurtigt. Til gengæld kræver gaskogeplader, at du har adgang til gas. En gaskogeplade kan have op til 5 kogefelter, hvor den mindste plade kun har et enkelt kogefelt.

Gaskogepladen skal som regel indbygges i bordpladen. De fleste gaskogeplader har en overflade i støbejern, og de nyere modeller har typisk en glasoverflade. Som sagt er mange mad-entuasiaster begejstret for gaskogepladerne.

Det er nu op til dig at finde ud af, hvilken typer kogeplader, der er den rette for dig. God fornøjelse med søgningen på kogeplader!