>

Alt-i-en

Købsguide til alt i en printere

Printere med alt i en

Alt i en printere er et godt køb, idet de kombinerer en printer, scanner og kopimaskine i én enhed. Nogle af disse "alt-i-en printere" har også en faxmaskine, og nogle er trådløse printere, så du kan udskrive eller scanne siddende i sofaen, hvis det er det, du har lyst.

Du kan købe enten inkjet- eller laserprintere - valget er afgørende, da det påvirker, om du kan udskrive fotos, og hvor meget det vil koste at bruge alt-i-en printeren. Husk, når du køber en alt-i-en printer, at du også bliver nødt til at indregne omkostningerne til blækpatroner eller toner og selvfølgelig papir.
Billede af en alt i en printer
Laserprintere producerer den samme kvalitet på alle typer papir. Med inkjetprintere gør papiret en forskel - især, hvis du vil udskrive fotos. Det er bedst at købe printerproducentens fotopapir, da det er designet til at virke med den type blæk, som printeren bruger.

Det kan også være fristende at købe genopfyldte blækpatroner til din inkjet, men du kan opleve, at blækket hurtigt forsvinder, og at farverne ikke er lige så klare. Hvis du har en laserprinter, kan du spare op til 50% ved at købe genopfyldte blækpatroner uden noget videre mærkbart kvalitetstab. (Dette kan ugyldiggøre din garanti, så gør det kun, efter din garanti er udløbet!)

Inkjet printere

En inkjet alt-i-en printer er det bedste valg til brug derhjemme, i det den kan producere flotte, farvestrålende fotos samt dokumenter i høj kvalitet. Denne type printer kan heller ikke kun udskrive på papir. Du kan være kreativ med overføringsbilleder til at stryge på T-shirts, etiketter og nogle gange endda cd'er og dvd'er.

Priserne starter fra omkring 350 kroner, men jo mere du betaler, jo hurtigere og bedre kvalitet resultater får du. Næsten alle modeller har en farveskærm, selv om de varierer i størrelse - store touch screens findes generelt kun på de allerdyreste printere.

Skærme gør en alt-i-en printer meget let at bruge, især når du vil udskrive fotos direkte fra dit digitalkamera. Trådløse printere koster lidt mere men gør, at du kan udskrive fra flere computere, og at du kan sætte printeren, hvor det er mest praktisk.

Inkjetprintere er dyrere i drift end laserprintere. En farveside vil koste omkring 80 øre, mens en laser kan være op til den halve pris. Et standard 10x15 foto koster mellem 2,50 og 3,50 krone (inkl. papir). Det er dyrere end online fotofremstillelsestjenester som Photobox, men det er meget hurtigere og mere belejligt.

Laserprintere

Der kan ikke være delte meninger om, at alt-i-en laserprintere er elendige til udskrivning af fotos. For det første kan de ikke rigtig udskrive på blankt fotopapir, og selv hvis de kan, kan teknologien ikke måle sig med inkjet printere, når det gælder om at skabe et naturtro billede. I stedet er de bedre egnet til kontorbrug - til at udskrive og scanne lange dokumenter.

Lasere har to store fordele i forhold til inkjetprintere: hastighed og driftsomkostninger.
alt i en printer
I stedet for at udskrive linje for linje printer de hele sider ad gangen og giver inkjet printerne baghjul ved at spytte 10, 20 eller endnu flere sider ud i minuttet. Som med inkjet printere gælder det, at jo mere du betaler, jo hurtigere er de.

Kun de billigste laserfarveprintere (som regel under 1500 kroner) er langsomme, men selv disse er hurtigere end en inkjetprinter. Hvad angår omkostninger, vil en typisk side kun koste dig nogle få øre. En inkjet kan koste op til 10 gange så meget.

Før du bliver helt opslugt, bør du beslutte, om du har brug for en alt-i-en farveprinter. Laserfarveprintere koster meget mere end monoversioner. Disse kan kun udskrive i sort og hvid, men kan fås for omkring 600 kroner og giver tydelig tekst, der er perfekt til forretningsdokumenter.

Opløsninger

Laserprintere har lav opløsning i forhold til inkjetprintere, typisk 600 dpi. DPI står for 'dots per inch' (punkter pr. tomme), men hovedsagen her er, at der er meget lidt forskel i skarpheden blandt laserprintere på trods af, at deres opløsning varierer. I bund og grund producerer de alle skarp tekst og grafik.

Det er en anden historie med inkjet printere. Højere opløsning betyder, at printeren kan sætte flere punkter på siden. Dette giver generelt billeder af bedre kvalitet, selv om andre faktorer, såsom dråbestørrelse, også spiller en rolle. Høje opløsninger er tegn på en god udskriftskvalitet, men det er ingen garanti. 4800x1200 dpi er omkring det mindste, du vil finde (som stadig er meget), og 9600x2400 dpi er det højeste.

Men medmindre du udskriver fotos, er opløsningen stort set irrelevant, idet alle inkjetprintere har en høj nok opløsning til skarp tekst og farvegrafik.

Hvad scanningsopløsning angår, har en alt-i-en printer en indbygget scanner, men deres specifikationer varierer meget. Ligesom med printeropløsning er højere tal ingen kvalitetsgaranti. Til kopiering af dokumenter er det meste du har brug for 300 dpi - dette er normalt også helt fint til scanning eller kopiering af fotos. Højere opløsninger kan være nyttige, hvis du ønsker at arkivere eller forstørre vigtige fotografier.

Ekstraudstyr

Fax
En faxmaskine kan stadig være meget nyttig, hvis du har brug for hurtigt at sende underskrevne dokumenter. Husk, hvis du ønsker faxfunktion, at du skal have et telefonstik i nærheden for at bruge den.

Memory card-læsere
Næsten alle inkjetprinter har en eller flere porte til memory cards, så du kan udskrive fotos uden at have brug for en computer. Kortporte er normalt ledsaget af farveskærme. Små skærme (op til 2 tommer) er stadig nyttige, men de større, op til 3 eller 4 tommer, er bedre.

Netværk
Hvis du ønsker at udskrive fra flere computere, bør du købe en printer med fast forbundet eller trådløst netværk. For de fleste er det bedst at købe en trådløs printer, da dette betyder, at du kan sætte din printer hvor som helst.

Printhastigheder
Nogle fabrikanter taler om PPM (pages per minute: sider pr. minut); andre refererer til IPM (images per minute: billeder pr. minut). Du må ikke sammenligne de to. Når du ser hastighed oplyst som PPM, er dette kun gældende for den laveste kvalitetsindstilling, fordi det er beregnet til at få printeren til at se hurtigere ud, end den egentlig er. IPM er en præcis målestok for, hvor mange sider tekst, der kan udskrives af normal kvalitet i minuttet.

God fornøjelse med søgningen på din alt-i-en printer!