>

Dæk og fælge

Købsguide til Dæk

Bildæk og dækkets størrelse

Du kan få dæk til bilen i alverdens afskygninger og mærker. Du skelner generelt mellem sommerdæk, vinterdæk og helårsdæk. Nogle af de største bildækproducenter er MichelinContinental, Firestone, og du finder en lang liste af andre kvalitetsmærker til venstre for produktlisten.
Billede af et bildæk
Det er dog ikke altid så vigtigt, hvilket mærke du vælger indenfor dæk. Du skal hellere tænke på at vælge et nyudviklet sæt dæk, da dæk hele tiden bliver sikrere og sikrere.

Dækstørrelsen er til gengæld vigtig. Den kan have stor betydning for bilens præstation, forbruget af brænsstof, gearkassen og bilens evne til at bremse. Det anbefales derfor at spørge en fagmand i forhold til dækstørrelse, når dækkene skiftes.

Helårsdæk

Som navnet indikerer, kan denne type dæk bruges året rundt. Det er et godt alternativ til sommer- og vinterdæk, og i Danmark er det den dæktype, der hyppigst anvendes på almindelige biler. Det er nemt og praktisk, da du ikke behøver at skifte dæk hvert halve år.

Den milde vinter i Danmark gør, at der ikke er behov for at skifte til vinterdæk på samme måde, som hvis du bor steder, hvor frosten virkelig får fat i vejene. Helårsdæk sætter ikke helt så hurtigt i gang på isoverflader som vinterdæk, men de gør det fornuftigt, og du skal ikke frygte at miste herredømmet over bilen, selv om du kører på glatte overflader med helårsdæk. Aquaplaning tackler helårsdæk ganske udmærket, hvilket er vigitigt her i landet, med den store mængde nedbør, vi får.

Sommerdæk

Dækkene til sommerbrug, hvis man vælger at skifte. Når temperaturen er over 7 grader celcius, hvilket ofte er i slutningen af marts i Danmark, er det tid for sommerdæk. Sommerdæk skal have et slidmønster på minimum 1,6 mm, og det anbefales at skifte dækkene, hvis mønstret er mindre end det.

Hvis ikke risikerer du, at din bil er svær er styr ved eksempelvis aquaplaning. I princippet kan du godt køre på sommerdæk året rundt i Danmark, men det kræver, at du lader bilen stå de vinterdage, hvor is og sne dækker landskabet.
Billede af dæk
Har du imidlertid et kørselsbehov, der ikke tillader dig dette, kan det bestemt ikke anbefales.

Vinterdæk

Om sidst men ikke mindst – vinterdækkene. Når temperaturen ligger under de 7 grader udenfor, er dete tid til at skifte til vinterdæk. I Danmark hedder perioden for vinterdæk typisk november til marts. Det er vigtigt at understrege, at vinterdæk ikke betyder, at din bil står fast uanset, hvor meget is og sne du fræser igennem. Du kan stadig let miste herredømmet over bilen, så du skal altid være forsigtig, når vejene er glatte. Din bremselængde vil også være betydelig længere i et sådant vejrlig, uanset hvilke dæk, du har på bilen.

Som det var tilfældet med sommerdæk, skal du vurdere dit kørselsbehov, når du beslutter dig for, om du skal skifte til vinterdæk eller ej. Hvis du er tvunget ud i glat vejrlig i løbet af vintermånederne, er det med sikkerhed det mest sikre. Men igen – helårsdæk kan klare meget i Danmark, hvor vinteren sjældent rammer hårdt.

God fornøjelse med søgningen på dæk.