>

Tablet PC & E-Reader

Microsoft Surface Go

microsoft.com/da-dk
Sidst opdateret: 26.02.2020

Microsoft Surface Go

microsoft.com/da-dk
Sidst opdateret: 26.02.2020

Microsoft Surface Go

microsoft.com/da-dk
Sidst opdateret: 26.02.2020

Købsguide til Tablets

Introduktion

For bare ganske få år siden var der mange, der ikke anede, hvad en tablet var. I dag findes der en tablet i hvert andet hjem i de skandinaviske lande, og der kommer flere og flere modeller på markedet. Du kan bruge et tablet til mangt og meget, og de er virkelig med til at påvirke ejerens liv på mange måder.

Når man siger ordet tablet, er der mange, der staks forbinder det med Apple og deres iPad. 2 ud af de 3 tablets, der sælges, er også iPads, så det er faktisk ikke så mærkeligt. Men derfor skal du ikke lade dig fristes til at tro, at Apple er de eneste producenter af tablets.

Tabletten er kommet for at blive. Det er sikkert og vist. På mest finurlige og smarte vis forener den din bærbare computer med din mobiltelefon, og du får dig en personlig assistent, der tilbyder dig underholdning i verdensklasse. Ved at læse denne købsguide får du tips til de forskellige modeller indenfor tablets, der i øjeblikket florerer på det store og konkurrencepræget marked.

Tablet KrigenSom sagt kombinerer en tablet de funktioner, du oprindelig kendte fra bærbare computere og mobiltelefoner. Du kan sende emails, læse bøger, se videoer, spille computerspil, tale på Skype, og hvis du er flittig, kan du sågar også vælge at arbejde fra din tablet. Den første tablet, der kom på markedet, var Apples iPad. Den revolutionerede computerbrugen og er stadig den mest solgte tablet model nogensinde. I dag findes der flere generationer af iPads, og den lille mini iPad har også set dagens lys.

iPad har imidlertid en hård konkurrent i Samsung Galaxy Tab, som gør dit bedste for at udkonkurrere Apple og klarer sig ganske glimrende.

Krigen mellem Samsung og Apple har været i gang længe og deler groft sagt brugerne i to lejre. Sandheden er, at de to tablets har mange ting til fælles som f.eks. batterilevetid, lagringskapacitet med mere, og derfor har det mere handlet om, hvilket design man foretrækker, og om man har et princip om at købe fra én bestemt producent frem for en anden.

I og med at der hele tiden kommer nye tablets på markedet, bliver konkurrencen hårdere og hårdere. Det kan dog være en fordel for forbrugerne, der kan føle sig sikre på, at producenterne efterstræber at udvikle supergode tablets, der kan det hele på én gang.

Et kig på de mest brugte styresystemer

Der findes tre styresystemer, der bruges på de forskellige modeller af tablets på markedet.

iOS:
...er Apples styresystem, og det anvendes til iPod Touch, iPhone og iPad. Når du bruger iOS, får du adgang til Apples imponerende App Store. Styresystemet er ekstremt brugervenligt, og du har adgang til flere hundrede tusinde applikationer. Takket være Apple tjenesten iCloud kan du synkronisere din iPad med f.eks. din iPhone og dermed dele indhold mellem de to enheder, uden at du behøver at gre noget for det.

Android:

Tablets med Googles Android styresystem yder Apple værdig konkurrence. Android tilbyder et bredt udbud af forskellige versioner afhængig af, hvilken tablet, du vælger at investere i. Androids styresystem er lige så brugervenligt som iOS.

Udover Samsung og HTC anvender mærker som Acer og Asus Android styresystemet. Den store fordel med at vælge Android er, at det er velintegreret med Google andre tjenester. Dog er Android et svagere valg end Apple, hvis du fokuserer meget på computerspil. App Store har flere tilbud her, så det vil være en ide at vælge iPad, hvis det er spilleriet, du fokuserer på.

Windows:

Sidst men ikke mindst er der tablets, der kører på Windows 7 styresystemet udviklet af Microsoft. Dog må vi nok konstatere, at dette styresystem endnu ikke er ordentligt udviklet til tablets. Opladningstiden er længere end på iOS og Android tablets, og det er relativt nemt at få virusangreb.

Gode råd til købet af din nye tablet

Skærm:
Skærmens størrelse er en vigtig faktor for, om du bliver glad for din tablet. iPad skærmen er i gennemsnit 9,7 tommer, mens mange af Androids tablets har større skærme. Der findes også mindre tablets som f.eks. Archos 70 med en skærm på 7 tommer. Fordelen ved at vælge en lille skærm er, at tabletten er super lille og nem at transportere i en taske.

Med en større skærm er det dog noget nemmere at surfe på nettet på de sider, som endnu ikke er bygget til mindre skærme. Hvis du planlægger at arbejde fra din tablet, anbefaler vi dig også klart at anskaffe dig en model med en rimelig skærm.
Skærmens størrelse bør klart være en af de faktorer, du overvejer nøje, før du foretager dig dit køb. Derudover skal du også overveje, om du ønsker at navigere dig rundt på skærmen via touch funktionen eller via en pen. iPad og Samsung Galaxy Tab fungerer via berøring, mens mange af de andre modeller kommer med en pen.

3G:
I alle tablets er der wi-fi tilkobling til internettet, og nogle tablets har også 3G/4G. For dig, der ikke forstår disse termer, betyder det bare, at du trådløst kan koble dig på nettet, når du er på farten. Hvis du ønsker 3G forbindelse, skal du vide, at de tablets, der har det, er dyrere en dem uden. Derfor er det en god ide at overveje, om du ha brug for det eller ej før købet.

Applikationer:
Det er selvfølgelig også vigtigt, at du får adgang til de programmer og applikationer, du ønsker. Det nytter ikke noget at anskaffe dig en Android tablet, hvis det, du drømmer om, er adgang til App Store. App Store har flest applikationer, men det betyder ikke, at der ikke findes et hav af interessante app´s til de andre styresystemer.

Amazon Kindle

Amazon Kindle er en serie af e-readers, hvilket vil sige, at det er en platform alene beregnet til at læse e-bøger på. Du kan downloade bøger, artikler, aviser, magasiner, blogs og andre digitale tekster via trådløst netværk. Kindle skærmlyset er specielt udviklet til, at dine øjne skal kunne være rettet mod den i længere tid uden at blive generet af  lyset, hvilket vi ved fra brug af traditionelle computerskærme, godt kan være et problem i længden.
Billede af ereader
Du køber altså indhold til din Kindle online og downloader teksterne trådløst, hvor du bruger enten Wi-Fi eller Amazons 3G ”Whispernet” netværk.
Amazon har også udviklet e-bøger til de andre styresystemer, så du kan også downloade digitale tekster til din smartphone, uanset om den understøtter Microsoft Windows, iOS, Blackberry, Mac OS X, Android webOS mm.

God fornøjelse med søgningen på tablets eller din nye e-reader!