>

Cykeldele & Cykeltilbehør

Craft Go Glove

Sportamore.dk
Sidst opdateret: 18.02.2020

Købsguide til Cykeldele og cykeltilbehør

Har du det rette grej til cyklen?

Velkommen til Kelkoos købsguide til cykeldele og cykeltilbehør. Vi danskere er som bekendt rigtig glade for at cykle, og for mange er cyklen det daglige transportmiddel enten til institutionen, skolen eller arbejdet. Når det bliver weekend er der også mange, der ynder at hoppe op på cyklen og køre på shoppingtur, i skoven, til stranden eller bare ud i det blå.

Som motionsform er cykling også meget populært, og det er et fornuftigt valg, da du både får masser af frisk luft ved samme lejlighed, og det er en af de mest lempelige motionsformer, der ikke slider på kroppens led på samme måde som løb og mange andre sportsgrene gør.

Hvad enten du er motionscyklist, kører på budcykel, kører i skoven på din mountainbike, tager cyklen på arbejde, eller en femte mulighed vil du i Kelkoos vareoversigt over cykeldele og tilbehør finde masser af godt udstyr, der enten er ”need to have” eller ”nice to have” for en cykelejer. I denne guide kan du læse mere om oversigtens produkter.

Cykeltøj, hjelm og sko

Hvis du bruger cyklen som motionsform, har du brug for noget cykeltøj, der gør det så behageligt som muligt for dig at cykle lange cykelture somme tider i svært fremkommeligt terræn og i skiftende vejr.

Når du køber en cykeljakke, skal du først og fremmest tjekke, hvilken årstid jakken er beregnet til. De fleste cykeljakker vil være fremstillet af letvægts stretch stof, men hvis det er en vinterjakke, vil den typisk være beklædt med fleece stof indvendig.
Billede af en cykeltrailer
Cykeltrøjer er typisk fremstillet af nylon eller polyester og skal sidde helt stramt tl overkroppen. Generelt skal alt cykeltøj være stramtsiddende, da du yder mere vindmodstand med løstsiddende tøj og dermed gør turen hårdere for dig selv. Desuden er din bevægelighed langt bedre, når der ikke er noget tøj i vejen.

Hvad cykelshorts angår, kan du enten vælge modellen med seler, der går op over dine skuldre eller almindelige shorts, der stopper ved livet. Stofmaterialet skal igen være let og luftigt, så det bedst muligt transporterer fugt og sved væk fra kroppen. En vigtig detalje er den anatomiske siddepude, der er indlagt i skridtet på dine cykelshorts. Hvis du først begynder at cykle langt, og især på racercyklerne, der ofte har en meget smal sadel, vil du få hårdt brug for puden, der giver dig et mere behageligt siddeleje.

Også cykelhandsker bliver brugt af de fleste motionscyklister. De har flere formål. Om vinteren er de selvsagt med til at holde fingrene varme, men du sikrer dig også altid at have et solidt tag i styret. Handskerne er ofte udstyret med små lufthuller, der skaber ventilation for hænderne.

Hvad cykelhjelme angår, er der en række krav, de i dag skal leve op til. Inden du køber, skal du kende din hovedstørrelse. Du måler den på korrekt vise ved at måle omkredsen af dit hoved lige over ørerne. En cykelhjelm skal kunne sidde fast på hovedet, selv om hageremmen ikke er spændt. Det er en god ide at købe din cykelhjelm af en autoriseret cykelhandler, da sikkerheden er så som så, hvis du får købt dig en dårlig hjelm, der ikke beskytter dit hoved, som den skal.

Cykel sko skal som hovedregel have en stiv sål, og du bør købe den en halv størrelse mindre, end hvad du normalt bruger for at sikre en tæt pasform, der er vigtig for, at dine fødder sidder ordentlig fast i pedalens sele. De fleste cykelsko er fremstillet af svedabsorberende materiale, der gør, at dine fødder ikke føles meget fugtige, selv om du sveder på cykelturen.

Cykelcomputer, lås og lygter

Essensen af en cykelcomputer er at måle, hvor langt du har kørt og hvor hurtigt – præcist som løbeuret på løberens arm. Du vil hurtigt erfare, at din motivation stiger kraftigt, når du via computeren kan følge med i, hvor hurtigt du kører. Det giver dig dermed en langt bedre træning. Men cykelcomputere kan meget mere end at måle afstand og hastighed i dag. Nu kan cykelcomputeren bliver dit eget lille GPS system, og du kan altså udforske omgivelserne og hele tiden prøve nye veje, mens du får motion. Grundlæggende skelner man mellem trådet cykelcomputere, trådløse cykelcomputere, integreret cykelcomputere og GPS baseret cykelcomputere, og så er det op til dig at vælge, hvilken type du mest er til.

Når du køber cykellås, er det vigtigt, at den er sikkerhedsgodkendt, så du er sikker på, at din forsikring dækker i tilfælde af, at cyklen skulle blive stjålet. Det er Dansk Varefakta Nævn, låsen skal være godkendt af. Du kan vælge mellem flere forskellige typer låse. Det kan enten være en fatsmonteret lås, en bøjle lås eller en kædelås. De fleste foretrækker en fastmonteret lås, men det kan være en god ide at supplere den fastmonterede lås med en ekstra lås, hvis du efterlader cyklen et udsat sted, som f.eks. inde midt i byen om aftenen eller et øde sted, hvor det er nemt at stjæle den, uden at nogen opdager det. Husk at gemme dit stelnummer og låsebevis, så du akn fremvise det til forsikringen, hvis uheldet er ude.
Billede af cykel lås
Når du køber cykellygter, bør du købe dem i god tid, så du ikke står og mangler lygter 10 minutter, før det bliver mørkt. I sådan et tilfælde vil det nemlig være tilfældigt, hvilke du køber, og det bør det langt fra være. Hvis du kører cykel inde i byen, hvor der er masser af gadelys omkring dig, behøver du ikke købe meget stærke cykellygter.

Kører du til gengæld ude på øde veje uden gadebelysning, skal du ikke regne med, at bilisterne kan se dig, hvis du bruger små lygter, der ikke kan lyse stærkt og kaste lyset langt nok væk. Ifølge loven skal lygte kunne ses 300 meter  væk . Det kan være svært at teste, men du kan til gengæld teste lysets spredning ved at lyse ind mod en mur og se, om lysstrålen spreder sig eller ej.

Og så er det vigtigt at huske cyklens reflekser. Det er ikke nok at købe lygter. Du skal stadig sørge for, at din cykel har de fornødne reflekser.

Øvrigt udstyr til cyklen

Udover det nævnte tilbehør kan du finde cykelstrømper, cykelkurve, cykelbriller, barnestol til cyklen, cykeltrailer, cykelslange, fodpumpe og meget mere.

Vi håber, du finder, hvad du leder efter, så du rigtig kan nyde dine cykelture,

God fornøjelse med søgningen på cykeltilbehør og cykeldele.