>

Børnetøj

Købsguide til Børnetøj

Har du styr på dit barns garderobe?

Leder du efter børnetøj og har brug for nogle tips og gode råd? Ved du, hvad de forskellige børnestørrelser svarer til? Og ved du, hvilke typer tøj, du skal bruge i forskellige situationer?
Billede af børnetøj
Vi har udarbejdet en købsguide til dig her, so vi håber kan hjælpe dig med indkøbet af børnetøjet og babytøjet.

Det er faktisk ret enkelt at købe børnetøj på nettet, da størrelser er veldefineret og børn ikke varierer så meget i størrelser, som voksne gør. Desuden kan det meste babytøj justeres i livet, så det passer perfekt til dit barn, uanset om han/hun tilhører de større eller mindre børn. Så længe du kender dit barns højde, burde du være i stand til at finde børnetøj, der passer. Det er også godt at vide, at du har 14 dages returret, når du køber børnetøj fra langt de fleste online forhandlere. Det betyder, at du altid kan returnere tøjet, hvis det ikke passer dit barn, eller som viser sig ikke at være det rette.

Størrelse/alder

Børnestørrelser måles i centimeter og svarer til barnets længde. Størrelse 50 til 56 passer normalt til spædbørn den første måned af deres levetid. De første to år af barnets liv, vokser det meget hurtigt. Størrelse 62 svarer til et barn på tre måneder, og 68 er til et barn på et halvt år. 74 svarer til 9 måneder og 80 svarer til et år. 86 passer til børn, der er 1½ år og 92 er til børn på 2 år. Efter barnet har passeret de første to år, siger man, at det i gennemsnit vokser 6 centimeter per år, hvilket svarer til, at størrelse 98 passer til børn på tre år og 104 til 4 år osv.

Det skal dog siges, at disse mål varierer kraftigt fra barn til barn, og at du sagtens kan have et barn, der falder fuldstændig udenfor målene, uden at barnet er unormalt. Da nogle børn vokser endnu hurtigere, kan det for mange småbørnsforældre være en god ide at købe tøjet en lille smule for stort, da man ellers kan opleve at skulle udskifte det hele tiden.

Hvad for noget tøj bør du købe til din nyfødte baby?

Et nyfødt barn har som bekendt ikke brug for alt slags tøj. Babytøj bør være blødt og komfortabelt, da barnet tilbringer langt det meste af tiden med at ligge ned i det. Tøjet bør også være praktisk og nemt at tage af og på. Spædbørn synes, det er ubehageligt at få sweatre over hovedet, så det er en rigtig god ide at bruge bodystocknigs eller sparkedrager, du knapper i siden i stedet for. Bodystockings er super praktiske til spædbørn. De holder bleen på plads, og det er nemt at skifte barnet, da de kan åbnes i skridtet og ikke behøver tages helt af. Du kan både købe bodystockings med lange og korte ærmer, og det er en god ide, at du går efter modeller, der har store åbninger til hovedet, da spædbørns hoveder ofte er meget store i forhold til kroppen.
Billede af babytøj
Spædbørn er meget sårbare over for temperaturskift, og de bør ikke udsættes for direkte sollys i sommerperioden. Da spædbarnet mister meget kropsvarme gennem hovedet, anbefales det at give barnet en hue på – også i forårs- og sommermånederne, hvor du kan købe de tynde bomuldshuer, der er meget behagelige for barnet. Du kan også finde heldragter til brug om sommeren, som er luftige og behagelige for barnet, samtidig med at de beskytter mod solforbrænding.

Kjoler til din lille pige, mens hun er spædbarn, er enormt nuttede. Men for de helt yngste er det ikke det rareste at have på. Kjolen bliver for det meste trukket op til taljen, og det er altså mere for din skyld end dit barns, at du giver hende sådan en på. Vent derfor med kjolen.

Udendørstøj til børn

Hvad overtøj angår, kan du vælge mellem flyverdragt eller jakke og overtræksbukser. For de yngste er det letteste en flyverdragt. Når først dit barn har lært at gå, har det brug for en vinterdragt, der er komfortabel at have på, meget varm, men som også gør det nemt for barnet at bevæge sig i. Det er en god ide at give barnet flere lag af tøj på, når han/hun skal være udenfor om vinteren. Glem ikke huen og vanterne. Børn kan ofte være stædige og nægte at tage meget tøj på, men her er det vigtigt, du står fast, for børn reagerer ofte for sent, hvis de fryser, og for helt små spædbarn kan det selvsagt være fatalt.

Huestørrelser varierer en del fra mærke til mærke. Nogle bruger de samme størrelser, som anvendes til alt andet tøj, hvilket kan være en dårlig ide, at børns hovedstørrelser i høj grad varierer. Andre opererer med hovedets størrelser målt i cm rundt om, hvilket er meget nemmere, hvis du vel at mærke sørger for at måle dit barn rundt om hovedet. Gennemsnits hovedstørrelsen for nyfødte børn er 35 centimeter.

Hvad sko angår, bruger små babyer stort set ikke andet end sokker og hjemmesko. Før barnet har lært at gå, er der ikke rigtig nogen grund til at bruge en masse penge på sko. Lædersutter er dog et godt alternativ til sko, da de holder fødderne varme og er rigtig gode til at hjælpe barnet med at holde balancen, når han/hun skal til at lære at gå.

Børnetøj til ældre børn

Når først dine børn er blevet ældre og er begyndt at få sprog, har de med sikkerhed deres egen mening om, hvad for noget tøj, de gerne vil have. Det er en god ide at tage dem med på råd, med måde selvfølgelig. Selvfølgelig er det først og fremmest vigtigt, at barnet føler sig varm og veltilpas i sit tøj, men du kan undgå nogle kampe om morgenen, hvis han/hun måske selv har fået lov at vælge farven eller mønsteret på det pågældende tøj.

Du bør stadig gå efter tøj, der er nemt at på- og afføre barnet, da det skåner dig for en del tumult, nu hvor barnet rigtig kan stritte imod. Nu hvor barnet kan bevæge sig rundt, bliver tøjet meget hurtigere slidt. Det kan nu være en fordel at købe lidt dyrere kvalitetstøj, især bukser, sko osv, som er de dele af barnets tøj, der slides mest på. Bukserne er meget udsat, da barnet kravler, tumler og falder på dem meget, og du mærker lynhurtigt, hvis du har købt et par, hvor kvaliteten simpelthen er for ringe. På den måde kan det pludselig blive dyrt at købe billigt.

Barnet sviner desuden sit tøj en helt del, og det kan være vanskeligt at vaske rent igen, så du skal være klar på, at der kommer til at være en del udskiftning, og at du får nok at se til med tøjvask.

Om vinteren bør du bruge sokker med for eller uldsokker, men i sommerhalvåret er bomuldssokker helt fine. Du kan også købe stramme tights, som barnet kan have under overtræksbukserne om vinteren eller sove i i barnevognen. Det er et godt køb, og du kan bruge tightsene i mange situationer.

Når barnet først er blevet ældre, kan det være en god ide at anskaffe sig en jakke til ham/hende i stedet for en flyverdragt. Han/hun kan nemmere selv hjælpe med at tage den på, og det er nemmere, når den skal af og på mange gange i løbet af en dag. Foretrækker du flyverdragten, kan den dog stadig fås til børn, der er lidt ældre, og hvis de for eksempel skal ud og lege på kolde vinterdage, er det også det bedste alternativ, der holder dem mest varme.

Hvis du vil være sikker på, at du køber god kvalitet, når det kommer til børnetøj, kan du læse nogle af de tests, man laver på børnetøj og udgiver på nettet. Det giver dig en indikation på, hvilke mærker, forbrugerne har haft bedst erfaring med. Men når det kommer til mærkevarer, bør du også bruge din sunde fornuft. Det er en god ide at holde sig fra det billigste børnetøj, for derved at sikre en bedre kvalitet og mere komfort for dit barn. Imidlertid skal du gøre det for barnets skyld og ikke for din egen, og han/hun går ikke op i mærket, der står på brystet eller i nakken.

Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med søgningen på børnetøj her på Kelkoo!