>

Bundkort

Købsguide til Bundkort

Introduktion

Bundkortet er en uundværlig del af dit computersystem og har til opgave at forbinde alle mindre dele i maskinen. Skal din computer fungere optimalt, er det alpha omega, at dit bundkort virker perfekt. Komponenter som et bundkort er svære at købe for dig, der ikke ved noget om disse ting, og derfor har vi skrevet denne købsguide til dig.

Hvad er et bundkort?

I din computer skelner man først og fremmest mellem hardware og software. Groft sagt kan disse adskilles ved, at hardware er alt det, du kan se og røre ved, og software er alle programmerne. Bundkortet falder under kategorien hardware.

CPU, eller Central Processing Unit, anses for at være computerens hjerne or er dermed kovedkomponentet blandt alle computerdelene, men det har brug for bundkortet for at kunne kommunikere med de mange forskellige dele i maskinen. Deror skal CPU og bundkort være forbundet, for at din computer virker ordentligt. Eftersom størstedelen af bundkort er fremstillet til Intel eller SMD processorer, skal du tjekke kontakten i din processor for at se, hvilken du har og dermed gøre dit bundkort kompatibelt med den.

Bundkortets egenskaber

Der findes flere standareder for et bundkort, men AT og ATX er de mest almindelige modeller. AT bundkort fremstilles af IBM og var den mest populære model, før ATX kortet kom fra intel. AT står for avanceret teknologi, og ATX er extra avanceret teknologi, hvilket indikerer, at det er en forbedret udgave af AT kortet og dermed foretrækkes af computerentusiaster. ATX kortet har en mindre formfaktor og har den funktion, at computeren automatisk går i dvaletilstand, når den er tændt, men du ikke arbejder på den i lidt tid. Derved sparer du strøm. Du kan tilslutte flere forskellige kort til disse bundkort, som fx netværkskort, grafikkort, lydkort og modem.

For at du tilslutte flere forskellige hardware enheder, skal bundkortet have flere forskellige porte eller indgange. Med en PCI indgang kan du tilslutte lydkort, modem og netværkskort til bundkortet. Kontrollér derfor antallet af PCI indgange på dit bundkort, før du køber det, så du kan være sikker på, det matcher dine krav.

Det bør du også overveje...

Her er nogle andre faktorer, du bør tage i betragtning, fø du vælger dig dit bundkort...

Chip og lagring

Dette er en vigtig del af bundkortet. Det styrer kommunikationen mellem de forskellige computerkomponenter, og hvis du har en chip super hurtig hukommelse, er det meget effektivt.

Du bør huske at kontrollere, at lagringsmoduelet er kompatibelt med bundkortet.

Størrelse

Bundkortet, du vælger dig, skal selvfølgelig passe i størrelse til din computer. ATX bundkort fås i forskellige størrelser, så det er med at vælge det rette format.

Processor

Sørg for at dit bundkort er kompatibelt med din processor, så tjek om du har en Intel eller AMD processor, før du køber kortet.

Indgange og porte

USB-porte gør det muligt at tilslutte forskellige hardwareenheder til dit bundkort, mens de andre indgange er til andre kort, som fx. grafikkort eller lydkort.

SATA harddiske og optiske drev

SATA tekniólogien bruges til at overføre data mellem bundkortet og dets komponenter. Det er vigtigt, at bundkortet understøtter dette for at være kompatibelt med de mange andre komponenter.

Hvad er dine krav?

Sidst men ikke mindst bør du overveje dine egne specifikke behov. Fx er du spille entusiast? Hvis du planlægger at bruge din computer til at spille de mange nye computerspil på, får du brug for et bundkort med stor kapacitet og mellem 2 til 4 GB. Hvis du ønsker en god lyd- og billedkvalitet, er det desuden vigtigt, at der er indbygget disse funktioner på bundkortet. Et sådan bundkort er dyrt, men til gengæld slipper du for at købe de andre kort seperat, så i sidste ende kan du faktisk ske at spare penge på denne måde.

Er du en lovende eller måske top professionel grafik designer? I så fald har du brug for et bundkort i din computer, som leverer top flotte grafiske præstationer. Du skal i dette tilfælde have et bundkort med AGP (advanced Graphic Port), som du vil få brug for i grafiske programmer samt ved videoredigering.


Vi håber, du finder det rette bundkort og ønsker dig rigtig god fornøjelse med søgningen!