>

Lydkort

Købsguide til Lydkort

Derfor har du brug for et lydkort

Et lydkort eller et audio kort er et stykke computer hardware, som modtager og leverer lydsignaler fra computeren. Lydkortet spiller selvsagt en vigtig rolle, når det kommer til multimedie applikationer til musik, film og spil. Denne købsguide vil hjælpe dig med at finde de bedste lydkort, så du til fulde kan udnytte din computers potentiale. Vi fortæller dig blandt andet, hvilke funktioner lydkorts producenter som Asus, Creative og Sweex tilbyder dig.
Billede af asus lydkort


Takket være den teknologiske udvikling er der sket revolutionerende fremskridt indenfor teknologisk underholdning i de senere år. Lydkort er vitale computer komponenter, der gør maskinens system i stand til at udsende lyd af høj kvalitet. Lyden er krystalklar, og du kan således benytte din computer til at se film og høre musik med en klarere lyd, end du tidligere har oplevet fra fjernsynet eller stereoanlægget. Også computerspilsentusiaster nyder godt af lydkortet, som giver dem en vildere, mere intens og ikke mindst mere relalistisk oplevelse af spilverdenen på skærmen.

Men hvad er det, lydkortet præcist gør, og hvordan finder du det lydkort, der er det rette til din computer? Lydkortet reagerer på eksterne lydbølger og skaber derved den klare og kraftige lyd. Denne guide giver dig en nogle gode råd til, hvad du skal fokusere på, når du vælger dig dit nye lydkort. Før du køber lydkortet, skal du stille dig selv følgende spørgsmål: Hvad skal du bruge lyden fra din PC til, og hvilken typer computerbruger er du?

Hvis dit computerbrug er begrænset til at tjekke mails, surfe på nettet og spille et enkelt spil engang imellem, er det integrerede lydkort i computeren helt fint. Du sparer også penge ved ikke at skulle ud og købe ekstra lydkort, og så længe du ikke udfordrer lyden mere end det, vil du ikke lide afsavn efter en bedre lyd. Desuden belaster et lydkort computeren, og blæseren er under højere pres, når lyden er højere. Det slipper du for uden et eksternt lydkort. Du slipper også for selve installeringen af lydkortet, din computer holder strøm længere, og det tager længere tid at opdatere driveren. Men så skal du altså også undvære en ecceptionel god lyd på din computer.

Men hvis du er en passioneret gamer eller elsker at høre musik og se film fra din computer, anbefaler vi dig helt klart at anskaffe dig et eksternt lydkort.

Forskellige slags lydkort på markedet

Der findes mange forskellige slags lydkort, der hver især tilbyder forskellige funktioner, og som er egnet til forskellige former for underholdning. Alt afhængig af om du primært bruger din computer til spil, film, musik eller andet, skal du finde et lydkort, der er specielt velegnet til det. Lad os tage et kig på de forskellige lydkort.
Billede af Creative lydkort
Lydkort, der er specielt egnet til at spille computerspil, er for dig, der er hardcore gamer og kender til behovet for at have en klar og kraftig lyd for at optimere indlevelsesevnen.

Velgenede lydkort til computerspil er dem, der får dig til at opleve intensiteten, når der sker bestemte ting i spillet. F.eks. skal lyden være kraftigere, når der sker en bileksplossion, end når du løber hen ad gaden osv. Et godt råd er at lede efter lydkort, der understøtter det nyeste DirectX software og 3D audio. Dette system får lydbølgerne til at sprede sig i forskellige retninger og skifter intensitet afhængig af spillets handling.

Hvis det derimod er film og musik, du primært bruger din computer til, skal du gå efter følgende tre ting i dit lydkort: lydkort der understøtter sorround sound, signal til Noise Ratio, som måler støjniveauet og Total Harmonic Distortion, som er lydkort med bedre lydkvalitet.  Sådanne lydkort sikrer dig en krystalklar lyd, så du kan nyde alle nuancerne af filmens eller musikkens lyde. Kortet opfanger bedre både høje og lave toner. Derudover opfanges dialog, baggrundslyde og andre specielle effekter meget bedre med denne type lydkort.

Sidst men ikke mindst er det en anden type lydkort, du skal bruge, hvis du laver musik på din computer. Her kan du under ingen omstændigheder nøjes med det indbyggede lydkort. Du skal derimod finde et lydkort, der understøtter det såkaldte wave table synthesis. Det betyder, at lydkortet er i stand til at opsnappe realistiske lyde.

Gode tips til køb af lydkort

Her er nogle af de mest almindelige råd til dig, når du skal finde dit nye lydkort...

Jo mere hukommelse dit lydkort har, jo mere effektivt er det. Hvis du laver dit eget musik, kan du derved skabe bedre kvalitetsmusik. Jo højere det såkaldte Bit Rate er, jo mere mere data kan lydkortet optage. Husk at din computer også skal kunne håndtere det pågældende lydkort. Hvis din computer kører på et gammelt system, kan du ikke  bare købe et nyt lydkort og forvente, at de to passer sammen.

Populære lydkort mærker

Når du har fundet ud af, hvilke features du har brug for på dit lydkort, er det tid til at lede efter det rette kort. Det er nu, du finder ud af, at der er rigtig mange modeller at vælge mellem. Asus Xonar Essence STX lydkortet er super godt til dig, der skal bruge dit lydkort til gaming. Derimod er Creative X-Fi PCI Espress Sound Blaster Titanium lydkortet rigtig godt, hvis du ønsker at få en generel god lyd til all-round brug. Det egner sig dog også rigtig godt til computerspil.

Vi ønsker dig rigtig god fornøjelse med søgningen på dit nye lydkort.