>

Desktops

Apple "Mac Pro"

Apple Store
Sidst opdateret: 22.05.2019

Købsguide til desktop - stationær computer Produktguide

Desktops til kontoret

En desktop indeholder alt det software, der danner din stationære computer. En desktop kan i dag så mange forskellige ting og kan fås i mange forskellige priskategorier, at det kan være svært at vælge hvilken en desktop, der er den rigtige til dig; især i en tid, hvor smartphones, tablets mm. overtager den rolle, den stationære computer traditionelt har haft de sidste to-tre årtier. Hvis du vælger at anskaffe dig en desktop, er det fordi, du ønsker en stationær computer fremfor en laptop eller en trådløs platform (som f.eks. tablets).

Hvis du arbejder hjemmefra eller sidder mange timer og har brug for en arbejdsstation med en stor skærm, et tastatur, eller hvis du elsker at spille PC versioner af computerspil, er en desktop det rigtige valg for dig.
For at give dig den bedste mulighed for at vælge den rigtige model af desktop til din stationære computer, ser vi nærmere på forskellige typer behov fra forbruger til forbruger, og hvilken type desktop man bør vælge for at matche behovene rigtigt.

Termer og deres betydning

For at du bedre kan finde den rigtige desktop på markedet, er det vigtigt at kende til de tekniske termer bag en stationær computer, så du kan se forskellen på de tilgængelige modeller og forstå, hvad du betaler for. Først og fremmest er en desktop afhængig af dens processor for at kunne fungere. En processor er motoren i en desktop, og dens type og hastighed har betydning for, hvor hurtig den er, og hvad den kan bruges til.

Det er almindeligt i en desktop i dag, at den har en kraftig processor, så medmindre du har brug for at bruge din desktop til at lave videoredigering, komponere lydfiler eller afspille 3D-spil, vil en normal stationær computer kunne leve op til dit behov.

For mange mennesker, der beskæftiger sig med kreativt arbejde, er det bedst at investere i en Mac fra Apple, da disse er specielt designet til at arbejde med billede og lydfiler. RAM, er betegnelsen for, hvor meget hukommelse en desktop har og er afgørende for hurtigheden af en stationær computer. De fleste kender følelsen af, at have en langsom desktop, der kun kan have et program åbent ad gangen, eller hvor det at være på nettet gør reaktionstiden langsom. Dette er alt sammen påvirket af, hvor mange RAM din desktop har, og dette tal skal som regel ligge på over 1000 for at fungere optimalt med spil og billedfiler.

En harddisk på en desktop er lageret, hvor man gemmer filer, programmer og dokumenter. Hvis man kun bruger sin desktop til tekstbehandling, regneark, e-mails og lignende, bør 80 GB være rigeligt, men husk at deler du en stationær computer med din familie, og der skal være plads til spil til børnene eller masser af film og musik, så er 80 GB ikke nok.

Her er det praktisk, at man kan købe ekstra harddisk plads i skikkelse af en ekstern harddisk, som man slutter til sin desktop, og på den måde får ekstra plads til at gemme gamle filer, man ønsker at beholde.. Det gælder selvfølgelig altid, at man bør lave backup af det materiale, der ligger på ens desktop i tilfælde af tyveri, brand, eller at ens desktop bliver beskadiget. Opbevar gerne din backup et forsvarligt sted, hvor andre ikke har adgang til.

Som den sidste ting bør du kende til grafikkortet, som bearbejder de data, der skal vises, inden de bliver sendt til skærmen på din desktop. Det er også grafikkortet, der tillader dig at se noget på skærmen. Den primære ting man bør være opmærksom på ved køb af stationær computer, når det kommer til grafikkortet, er, om det kommer med shared eller dedikeret RAM.

Shared RAM vil sige, at grafikkortet låner RAM fra din desktop, og det forringer ydeevnen på den. Det er derfor bedst at købe en desktop med dedikeret RAM, da dette ikke har nogen indflydelse på ydeevnen for en stationær computer, men igen, hvis du kun har brug for at køre helt basis tekstbehandling, skrive mails og surfe på Internettet, er det fint kun at have et shared grafikkort installeret på din desktop.

Tips til at valg af model

Nu du kender til de praktiske dele af din desktop, kan vi se nærmere på, hvordan du vælger en model, der passer til præcis dit behov. Hvis dit primære forbrug af en desktop skal være at bruge en Office-pakke med diverse skrive og regneprogrammer samt at kunne redigere billeder i et ikke alt for tungt redigeringsprogram, kan du nøjes med at købe en desktop med en billig processor og omkring 512 MB systemhukommelse. En sådan desktop vil kunne fås i omegnen af 2.000-3.000 kroner.

Mange vil måske mene, at en sådan stationær computer kan købes billigere brugt, men det kan være svært at købe en brugt desktop, medmindre man kender sælgeren godt, da man ingen købsgaranti har og derfor kan risikere at få en desktop, der ikke kører optimalt.
Hvis du køber en desktop med en billig processor og lille hukommelse, kan du som udgangspunkt ikke redigere store videofiler uden, at det tager lang tid.
Billede af desktop
Du kan heller ikke bruge to skærme til din desktop, eller afvikle nye spil. Hvis du gerne vil kunne disse ting, skal du investere i en desktop med over 1 GB i systemhukommelse og mere end 250 GB i harddisk. En sådan desktop kan købes med DVD brænder og optisk drev og giver dig mulighed for billedbehandling og afspilning af nyere spil.

Hvis du er en rigtig avanceret bruger, som ønsker en hurtig programbehandling og den optimale ydeevne af grafiske programmer på din desktop, skal du investere i en stationær computer med 2 GB i systemhukommelse. Disse koster i omegnen af 6-8.000 kroner.

Rigtig god fornøjelse med søgningen på den rette desktop!