>

Laptops

Købsguide til Laptops

Du overvejer at købe en bærbar computer

Med hurtige smartphones og tablets, er det idag ikke det eneste naturlige valg at anskaffe sig en bærbar computer (en laptop), når man står overfor at skulle have ny computer. Først og fremmest skal du overveje, hvad du primært bruger din computer til. Hvis du næsten altid bruger den derhjemme og ikke har behov for at tage den med dig ud af huset, kan det være en fordel at anskaffe dig en stationær computer, da dens skærm er større end på en laptop.
Hvis det primært er nettjenesterne, du benytter dig af og sjældent skriver på din computer, er en tablet også et rigtig godt alternativ.
Billede af laptop
Den er mindre og lettere end en laptop, og du kan let og overskueligt navigere dig rundt på nettet via den touch screen, tablets typisk har. En laptop egner sig derfor til dig, der har behov for at tage din computer med dig, og som samtidig skriver en del på computeren.

Populære laptop mærker i øjeblikket

Kendetegnende for de laptop modeller, der er populære pt er, at de er lette og tynde men stadig har e skærm med en rimelig størrelse, da skærmstørrelsen i høj grad bestemmer dit overblik, når du arbejder ved computeren. Apples MacBook er i høj kurs for de, der elsker Apples lækre design og høje kvalitet, når det kommer til brugervenlighed. Derudover er mærker som HP, Dell, Samsung, Sony, Toshiba med flere populære. Det kan altid betale sig at investere i nyere modeller, da du risikerer, at ældre modeller ikke har alle de funktioner, du har brug for, og da udviklingen går stærkt i computerbranchen, vil du meget hurtigt føle dig hægtet af, hvis ikke din laptop er rimelig opdateret. Som det altid er tilfældet med indkøbet af teknologi, kan det betale sig at betale lidt ekstra for kvalitet, da holdbarheden i høj grad forlænges proportionelt dermed. Selv om du sparer nogle penge nu og her ved at købe den billigste laptop, kan det meget vel komme til at koste dig flere penge på sigt, hvis ikke du anskaffer dig en bærbar computer af en vis standard, når det kommer til kvalitet. Når det er sagt, skal du overveje, hvilke funktioner du har brug for i din computer. Der er ikke nogen grund til at købe en computer, der har det ene lækre program efter det næste, hvis du aldrig ville bruge disse programmer.

Specifikationer

Jo større skærm, jo højere opløsning og jo mere information kan du få plads til på den. En netbook-opløsning på 1024x600 kan føles en smule trangt; ultra bærbare og budget laptops har generelt en opløsning på 1366x768, hvilket er godt til HD-video; en bærbar beregnet til at erstatte en desktop pc kan have en opløsning på 1600x900 eller endda 1920x1080.

Vægt
Skærmstørrelse har tendens til at påvirke vægt, i det større skærme vejer mere. Ca. 2 kg er okay, men kig efter 1,5 kg eller mindre, hvis du skal bære rundt på din laptop hele dagen.

Batteri
Batteriets størrelse hjælper til at afgøre, hvor længe din bærbar kan holde uden elektricitet. Et par timer er fint nok til en desktop-erstatning; fire timer er i orden for en budget bærbar eller almindelig laptop, og netbooks og ultra bærbare bør holde i fem timer eller mere.

Hukommelse
Jo mere hukommelse du har, jo mere problemfrit vil din computer køre. 2GB RAM er den mindste acceptable mængde, selv om 4GB er bedre. Hvis du har 4GB hukommelse eller mere, skal du have 64-bit versionen af Windows 7. Netbooks fås normalt med 1GB RAM, hvilket er fint nok, selv om de fleste kan opgraderes til 2GB.

Indvendigt

Processor
Din computers "hjerne". En dual-core-model er bedst, da det betyder, at din laptop faktisk har to processorer. Intel Core i3, i5 eller i7 er i øjeblikket de bedste valgmuligheder, for desktops kan du vælge op mod 12 og 16 processorer.

Harddisk
Dette bestemmer, hvor mange filer du kan gemme på din laptop. Et minimum af 160GB anbefales, men realistisk set bør du kigge efter 250GB eller mere.

Dedikeret grafik
Hvis du bare vil se film og surfe på internettet, behøver du ikke at investere i et dedikeret grafikkort. Hvis du ønsker at spille de nyeste spil, har du brug for ekstra hjælp - kig efter et AMD Radeon 5000-series eller Nvidia 400M-series kort.

Optisk drev
Hvis du ønsker at se film eller optage diske på farten, har du brug for et optisk drev. Et dvd-drev vil lade dig læse og brænde dvd'er og cd'er; en Blu-ray-læser lader dig læse Blu-ray discs og brænde dvd'er og cd'er; en Blu-ray brænder giver dig mulighed for at læse og brænde Blu-ray-discs, dvd'er og cd'er .

Memory card-læser
At overføre fotos eller video fra et digitalt kamera til en laptop er meget lettere, hvis du har en indbygget memory card-læser. Tjek dit kamera for kortformatet.

Eksternt tilbehør

Tastaturer og mus
En bærbar pc kan være ubekvem at bruge i lange perioder i gangen, så prøv at få købt et almindeligt tastatur og en mus, til når du sidder ved et skrivebord. Moderne optiske mus har ingen rullekugle, men du har stadig brug for en flad ikke-reflekterende overflade, som de kan virke på.

Skærm
En almindelig desktop-skærm kan gøre din laptop nemmere at bruge, når du sidder ved et skrivebord. For at bruge en skærm har du brug for en laptop med video output. Alle skærme understøtter VGA-output, men du får bedre kvalitet ved brug af HDMI eller DVI.

Tasker
At bære din laptop rundt hele dagen gør den udsat for skader, så kig efter en laptoptaske med et polstret etui til at beskytte den, hvis du taber den. I nogle laptop-tilbud kan du måske endda få en taske med som en del af en pakkeløsning.

TV-tunere
En bærbar med Windows 7 kan omdannes til et komplet underholdningscenter med en tv-tuner, som gør dig i stand til at optage, pause og se live tv.

3G-dongle
Hvis du har brug for at have internet på din laptop, uanset hvor du er, giver en 3G-dongle og -pakke giver dig mobilt bredbånd over mobiltelefonnettet.