>

Servere

Købsguide til Servere

Hvad er en server?

Mange mennesker har ikke den fjerneste ide om, hvordan en server virker. Derfor vil vi nu først og fremmest gøre det klart for dig, hvad en server egentlig er. En server er en enhed, der linker computere og andre teknologiske enheder sammen, hvilket muliggør, at der kan overføres data fra en enhed til en anden. En server er indstillet til at assistere et eller flere programmer på flere forskellige computere, der vel at mærke er tilsluttet det samme netværk. Der kan være tale om database servere, fil servere, mail servere, printer servere, og markedets største producenter som f.eks Fujitsu Siemens, Dell og Lenovo står blandt andet bag udviklingen af servere.

Grundlæggende info om servere

Al samarbejde og data på et netværk transporteres via en server. Der kan både være tale om et mindre privat netværk mellem to eller få computere, men der kan også være tale om en kæmpe server, der lægger inde med al en organisations data, filer og programmer. Der kan også være tale om et offentligt tilgængeligt netværk, hvilket siger noget om, hvor stor en server kan være. En computer server kan også defineres som et software program, der gør det muligt for dig at arbejde i et bestemt univers, uanset hvilken computer du sidder ved. Serverens indhold kan enten være applikations programmer eller hardware oplysninger, som du har brug for at dele med andre.
Billede af servere
En server har dog næsten altid brug for at blive betjent fra en computer, der har en høj processor hastighed og meget hukommelseskapacitet. Fysisk ligner en server en slags computer, men deres hardware konfiguration er specialdesignet til den opgave, de skal udføre. Serverens software er ekstremt sofistikeret, og det vil vi ikke komme nærmere ind på her, da det sikkert forvirrer mere for de fleste, end det klarlægger.

Netværksservere har en ekstremt høj processor hastighed og det samme med lagringskapacitet. De kan på den måde håndtere rigtig mange computere, der er på netværket samtidig. Hardware og software, der styrer serveren, kaldes en server platform.

Fordele ved at have en server

Der er kæmpe fordele ved at benytte sig af servere. Man kan dele oplysninger i skikkelse af alverdens filer, og man behøver derved ikke bruge tid på kopiering, forsendelse med mere. Flere brugere kan få adgang samtidig og opdatere data, hvilket skærper arbejdshastigheden og fremmer resultater. Deres enorme lagringskapacitet har sine evidente fordele, og det økonomiske aspekt af det er det mest besparende alternativ, der på nuværende tidspunkt findes.

Serverens rolle for netværk i dag er afgørende. I og med at internettet er blevet hver mands eje i vores del af verden både til privat brug og til arbejde er det at kunne dele viden på denne måde utrolig vigtigt. Hvis en server går ned, kan det betyde standsning og datatab for tusindvis af computere, hvilket siger noget om dens betydning. Generelt er servere dyrere end computere på grund af den avancerede hardware og software, de har.

Forskellige typer servere

Servere er inddelt i typer afhængig af, hvilken type opgave, de kan håndtere for et givent netværk. I det følgende nævner vi nogle af de mest almindelige servere:

Printer servere

Printer servere er, som navnet indikerer, beregnet til at håndtere opgaver og data sendt til printere. Du kan via en printer server sende et udskriftsjob til en modtagers computer, så længe han også er på serveren. Hvis det er en printer server, du er på jagt efter, kan vi anbefale dig mærker som HP og Lenovo.

Fil servere er såkaldte back-up servere, der bruges til at opbevare data på som et andet fil bibliotek. All brugere, der er tilknyttet fil serveren, har således fri adgang til det lagrede data.

Og så er der selvfølgelig netværksserveren, der styrer trafik og ordrer, og leverer data til de brugere, der er tilknyttet den.

FTP servere har du måske også hørt om. FTP er en forkortelse for File Transfer Protocol, og disse servere er de ældste internet services, der stadig lever i bedste velgående. Via en FTP server kan du flytte en eller flere filer fra en computer til en anden, samtidig med at du har sikkerhed og fuldtstændig kontrol over, at ingen andre får adgang til filen.

Dernæst er der applikations servere, som er en slags mellemstation mellem database servere og brugeren. De er altså et bindeled mellem to seperate enheder.

Herudover findes der også nyhedsservere, web servere, audio/video servere med flere. Du skal selvfølgelig vælge dig den type server, du primært påtænker at få brug for, og det er en rigtig god ide at konsultere en professionel fagmand, før du køber serveren. Det er som sagt et kompliceret stykke teknologi, vi her har med at gøre. Vi kan dog også give dig nogle gode råd her.

Gode råd til købet

Det er udfordrende at købe en server, medmindre man er ekspert på området. Hvis du ikke får det rette hardware og software til din server, kan du ikke nødvendigvis bruge den til det, du har påtænkt. Det er også et relativt dyrt køb, så du kan ende med at bruge en stor sum penge på noget, der er ubrugeligt. Vi råder dig til at kontakte den forhandler, du beslutter dig for skal sælge dig en server og rådfør dig på den måde med fagmænd, der kan hjælpe dig.

Vigtige faktorer, når du skal købe server, er disk lagringskapaciteten og dens udvidelseskapacitet. De fleste servere kører i dag enten på SATA ekker SCSI harddiske. Back up kapacitet er altså en afgørende faktor for, om du bliver glad for din server eller ej.
Billede af server netværk
Det er desuden vigtigt, at du får et hukommelsesminimum på 512 MB og gerne meget mere, og du bør sikre dig, at hukommelseskapaciteten kan forøges på et senere tidspunkt.

Netværkskort er også vigtige faktorer, da de muliggør overflyttelse af data, og deling af filer samt internetforbindelsen og printer services. Det er også vigtigt, at styresystemet på serveren er kompatibelt med anden software.

Vi ønsker dig held og lykke med søgningen på din nye server! Vi håber, du finder den server, du leder efter!