>

MP3-afspillere & Multimedieafspillere

Købsguide til mp3-afspillere

Mobil musik

MP3-afspillere har ændret den måde, vi lytter til musik på, når vi er på farten. Fordi der ikke er behov for bånd eller diske, kan mp3-afspillere lagre musik til flere dage eller endda uger, hvilket giver os flere valgmuligheder end nogen andre musikafspillere.

Selv om vi kalder bærbare musikafspillere mp3-afspillere, understøtter de fleste bærbare musikafspillere mere end bare mp3. Men uanset hvilke formater mp3 afspillere understøtter, er de grundlæggende principper de samme. Ukomprimerede digitale musikfiler tages fra cd'er, og dataet komprimeres og kopieres til mp3-afspillere.
Billede af mp3-afspiller
De resulterende musikfiler vil være en brøkdel af den størrelse, de var på cd'en, hvilket gør det muligt for mp3-afspillere at gemme store musikbiblioteker.

Tidlige mp3-afspillere brugte hovedsageligt harddiske til lagring, hvilket gav mulighed for stor kapacitet, men også gik ud over batterilevetid og begrænsede, hvor små mp3-afspillere kunne være. Nu bruger de fleste mp3-afspillere flash-hukommelse. Med flash-lagring har mp3-afspillere bedre batterilevetid, er mere robust bygget og mindre, mens de stadig kan byde på en kapacitet på op til 64GB.
Selv om Apple er den klare markedsleder, er der stadig hård konkurrence fra mærker som Samsung og Sony, når det kommer til mp3-afspillere.

Apple iPod

Siden lanceringen af de første iPod mp3 afspillere, har mærket flyttet sig fra styrke til styrke, og nu kan du finde en iPod, der passer til stort set hver dagsorden. iPod shuffle er lille og velegnet til brug i fitnesscentret eller på løbeturen. Den har ingen skærm, 2 GB lagring og spiller simpelthen alle sine spor i tilfældig rækkefølge.

iPod nano er også meget lille, men hele forpanelet er en multi-touch farveskærm.
Ligesom shuffle har iPod nano en indbygget holder, hvilket gør den til en god motionspartner. Men i modsætning til shuffle fås nano med 8 GB eller 16 GB kapacitet og en meget længere funktionsrække.
Billede af iPod
iPod classic er den old school valgmulighed og er den eneste iPod, der stadig bruger en harddisk til lagring. Brugen af en harddisk giver iPod classic muligheder for at have 160 GB lagring.

Øverst på iPod-træet finder du iPod touch, som gør de fleste andre mp3-afspillere til skamme. Med en 3,5-tommers multi-touch skærm med høj opløsning, indbygget Wi-Fi og videosamtaler er iPod touch meget mere end bare en mp3-afspiller.

MP4-afspillere

Ligesom de fleste af os omtaler bærbare musikafspillere som mp3-afspillere, er bærbare videoafspillere blevet kendt som mp4-afspillere. Grunden til dette er, at MPEG4 codec er det almindelige valg, når det gælder om at skabe bærbare videofiler, så de enheder, som kan afspille disse filer, kaldes ofte mp4-afspillere.

Det, man skal huske m.h.t. mp4-afspillere er, at de fleste high-end mp3-afspillere i dag også er mp4-afspillere. iPod touch, for eksempel, er lige så meget en videoafspiller som en musikafspiller, og med et kæmpe videobibliotek, der kan downloades fra iTunes, er det det rene barnemad at få den fyldt op.

Hvis du er mere interesseret i videoafspilning end lyd, bør du kigge på Archos-rækken af mp4-afspillere. Archos har lavet mp4-afspillere siden før MPEG4 var den foretrukne standard. Archos mp4-afspillere har en tendens til at have større skærme og evnen til at understøtte stort set alle videoformater, i modsætning til iPod mp4-afspillere, der kun vil afspille video, som er synkroniseret via iTunes.

Mange blu-ray discs fås nu også med en digital kopi, hvilket helt enkelt giver dig mulighed for at overføre filmen til forskellige mp4-afspillere.

Software

Mange mp3-afspillere understøtter et drag-and-drop system til filoverførsel. Disse mp3-afspillere giver dig mulighed for at trække musik- og videofiler direkte fra din computer over på dem, idet mp3-afspillerne selv internt klarer håndteringen af musikken.

Dog kræver mp3-afspillere som iPod brug af media management software for at overføre filer til musikafspillere. Apples iTunes er nok det mest anerkendte media management software til mp3-afspillere. Apple iPod mp3-afspillere skal være tilsluttet iTunes, når du ønsker at tilføje eller fjerne musik, video eller billeder.

Selv om iPod mp3-afspillere skal være tilsluttet en computer, der kører iTunes, for at overføre dit eget musikbibliotek, kan iPod mp3-afspillere med indbygget Wi-Fi hente indhold, der er købt fra iTunes, direkte.

Musikabonnement-tjenester som Napster og Spotify kan også bruges til at fylde mp3-afspillere med musik, så længe du har et aktivt abonnement. Napsters 'to go' service understøtter mp3-afspillere fra mærker som Sony, Philips og Creative. Spotify understøtter iPod mp3-afspillere på lignende facon.

God fornøjelse med søgningen på den rette mp3-afspiller

Tilbehør

Der følger et sæt øretelefoner med til alle mp3 afspillere, men de er næsten alle sammen dårlige. Hvis du kigger på musikafspillere, er det vigtigste tilbehør et ordentligt sæt hovedtelefoner. Avancerede øretelefoner kan koste mere end de mp3 afspillere, de er forbundet til, men du kan få et godt sæt hovedtelefoner for ca. 350 kroner, der vil forbedre enhver mp3 afspiller, som du sætter dem til.

Med så omfattende musikbiblioteker indeni er mp3 afspillere ikke kun nyttige, når vi er ude omkring, du vil også kunne være i stand til at lytte til din musikafspiller, når du er hjemme. Løsningen er en højtaler-dock, hvori du kan tilslutte musikafspillere og lytte til din musik uden behov for øretelefoner. Der findes uendelige højtaler-dock muligheder, hvoraf langt de fleste understøtter iPod musikafspillere.

Når du kigger efter en højtaler-dock, skal du overveje størrelsen af det rum, den skal være i, og hvor du vil opholde dig, mens du lytter. Nogle højtaler-docks er skræddersyet til natbordet med indbygget vækkeur, mens andre udelukkende fokuserer på at få den bedste lydkvalitet fra musikafspillere.