>

Hjemmebiografer

Købsguide til Hjemmebiografer

Lad biograflærredet komme til dig!

Hele ideen med hjemmebiografer er at få en samlet total oplevelse uden forstyrrelser, akkurat som når du sidder i den mørke biografsal. Og så slipper du sågar for de snik-snakkende biografgængere eller kimen fra mobiltelefoner, der ikke er blevet slukket af deres ejermænd.
Hjemmebiografen skaber den intense totaloplevelse, hvor hverdagen for en stund bliver afløst af en anden virkelighed i farver og surround sound.
Det er ved at blive en trend at indrette hjemmebiografer over forskellige temaer. Filmentusiaster indretter i dag hjemmebiografer f.eks. som en rumraket til at se Sfi-fi film i.
Billede af hjemmebio udstyr
Andre lydisolerer rummet, hvor projektoren er opsat, med blødt plys og får alt teknisk udstyr inkorporeret i en og samme fjernbetjening, så de både kan dæmpe lyset, rulle lærredet ned og starte filmen i deres eget mini-univers fra remoten af.
For filmentusiaster handler hjemmebiografer om at opnå samme atmosfære atmosfære, teknik, lyd og billede som i biografen og dermed få billeder, lyd og omgivelser til at gå op i en højere enhed.

For mange andre er det dog fuldt tilstrækkelig at integrere hjemmebiografer som en del af stuen eller i et kælderrum, og til det formål er der mange hjemmebiografer på markedet, som kan fås fra 1.700 – små 10.000 kroner.

Første skridt på vejen til din egen biograf

Hjemmebiografer skal dog tænkes godt igennem, og teknologi, atmosfære og alle små detaljer skal passe sammen og gå op i en højere enhed, uanset om din hjemmebiograf skal være en del af stuen eller indrettes i sit helt eget rum. Hvis du er på vej til at købe din første hjemmebiograf, er det en god ide at konsultere nogle fagmænd, der kan råde dig til, hvilket udstyr der er det rette for dig.

Har du gode tekniske evner og en bred viden om lyd og billede, kan du sikkert selv klare projektet. Men uanset om du er teknisk velbevandret eller ej,  skal du træffe nogle beslutninger, da hjemmebiografer kan skrues sammen på rigtig mange måder. Din opgave er at træffe de valg, der giver dig det bedste indenfor hjemmebiografer, som din pengepung kan følge med til. Og ordet ”pengepung” slår hovedet på sømmet, da du netop kan få nogle relativt billige hjemmebiografer men også rive dig gevaldigt, hvis du vil have det bedste udstyr på  markedet.

Seeroplevelsen

Når du har sat dig godt til rette i din hjemmebiograf med skålen fuld af popcorn og kæresten ved din side, kan du enten vælge at se filmen på et fladskærmstv eller på et lærred.

Beslutter du dig for et fladskærmstv til din hjemmebiograf, har du valget mellem LDC eller plasma. De to forskellige fladskærmstv har hver deres forcer, så valget er dit. Det skal dog nævnes, at filmentusiaster sværger til plasma, når det gælder hjemmebiografer.
Billede af hjemmebiograf
Hvis du vælger at gå efter den ægte biografstemning, har du allerede truffet valget om filmlærred og projektor. Så nu kommer du på endnu mere arbejde.
Til hjemmebiografer kan du få lærreder, der er mere en 8 meter diagonalt og med et perfekt HD billede, men de fleste projektorer egner sig ikke til hjemmebiografer, hvor du ikke kan kontrollere dagslyset, hvilket betyder, at du også får brug for sorte rullegardiner eller persienner til din hjemmebiograf.

Tiden arbejder dog for dig og med den nye frontprojektionsskærm, Supernova, kan du glemme alt om sorte rullegardiner, for den kan bruges i dagslys. Supernova er udviklet til kun at reflektere lyset fra projektoren og ikke lys fra f. eks. lamper  eller lysindfald fra vinduer. Dette gør, at den egner sig perfekt til en hjemmebiograf  integreret ind i stuen.

Projektor & Lyd

Når du vælger projektor til din hjemmebiograf, bør du gå efter en med et støjniveau på omkring 30dB eller mindre, så du ikke bliver generet af lyden. Projektorer til hjemmebiografer benytter alle luftafkøling, og det larmer specielt på de billige apparater.

Prismæssigt ligger projektorer til hjemmebiografer på et niveau, der hedder 2-3000 kroner og op til mere end 100.000, så det er tvingende nødvendigt for de fleste at skæve til budgettet, når det handler om hjemmebiografer og projektorer. Du kan dog glæde dig over, at priserne er faldet og stadig falder. En anden god ting er, at HD er blevet standard. For ganske kort tid siden måtte du betale ekstra for HD i projektorer til hjemmebiografer, men det er ikke tilfældet længere. De fleste højkvalitets projektorer til hjemmebiografer er altså temmelig dyre. Hvis din økonomi kan følge med til en højkvalitets projektor, er der til gengæld ingen tvivl om, at den løsning vil forsyne dig med en af de bedste hjemmebiografer på markedet.

Du kan få et komplet surround sound system til hjemmebiografer fra omkring 1000 kroner, men som så meget andet følger pris og kvalitet hinanden. Et komplet lydsystem indeholder højtalere, forstærker og enten en DVD eller en Blue-ray afspiller. Det er en rigtig god ide at vælge et system med en Blue-ray afspiller til hjemmebiografer, da det understøtter fuld HD.

Køb et sæt - det kan betale sig

Hvis din økonomi ikke strækker til de helt store udskejelser angående hjemmebiografer, kan du stadig få din egen hjemmebiograf ved blot at købe et af de populære færdige sæt i hjemmebiografer. De mest populære mærker i prisklassen fra 1.700 til små 10.000 kroner er LG, Samsung, Yamaha, Philips, Harman Kardon, Sony og Pioneer.

Et godt råd, når det handler om kabler til hjemmebiografer, er at bevare kablerne så korte som muligt, fordi  signalet forringes i takt med kablets længde.

Selv om det måske ikke bliver til hjemmebiografen over alle hjemmebiografer i denne omgang, teknisk set, så kan du stadig lege med indretningen af din hjemmebiograf.

Rigtig god jagt på din helt egen hjemmebiograf!