>

Projektorer

Købsguide til projektorer

Praktiske overvejelser ved købet af en projektor

Hvis du er kommet til denne side, er det sandsynligvis fordi, du søger efter en projektor. Hvis du er i tvivl om, hvilke overvejelser du skal gøre dig, før du vælger dig den rette projektor, kan du med fordel læse videre her. Om du skal have en HD projektor eller ej og andre tekniske spørgsmål, kan du få svar på i denne guide.

Når du skal finde en projektor, vil det måske være en god ide, at undersøge om du kan tilslutte den til din PC eller Mac. Dernæst skal du gøre op med dig selv, om du vil have en "almindelig projektor", en HD projektor eller måske en 3D projektor.

En projektor kan din filmoplevelse til en biografoplevelse. Vi danskere køber mange fladskærms tv i øjeblikket, men desværre bliver 3D projektor, HD projektor og den almindelige projektor overset, da priserne typisk ligger højere end, hvad de gør ved fladskærmstv. Det er forståeligt, at du ikke vil ofre en herregård på en projektor, men sandheden er også, at det ikke behøver at være så dyrt igen, og at du bare får en federe oplevelse på en projektor ene og alene pga billedets størrelse.

Du skal også tænke i lyd, når du søger efter en projektor. Du kan få  5 eller kapow - 7 kanalers lyd, eller sågar det meste brugte 2 kanalers lyd.

Billedkvaliteten udanset hvilken projektor, du har, afgøres af tre ting: Projektorens kvalitet (opløsning), hvor langt den er placeret fra lærredet og hvor langt du sidder fra projektoren og lærredet.
Billede af projektor
Hvad angår din placering, er der en tommelfingerregel om, at du skal sidde i en afstand til lærredet, som svarer til 1,5 – 2 gange billedets bredde.
Indstilles din projektor til at gøre billedet mindre, taber du den superfede biografstemning. Men du bør heller ikke indstille din projektor til at gøre billedet for stort, da kvaliteten fuldstændig går fløjten dermed, og billedet bliver uklart.

Hvis dit valg falder på en HD projektor, bør du kigge efter en projektor, som kan vise 720p(1280x720) eller 1080p(1920x1080). Begge disse formater er HD, men 1080p er kendt som FullHD. Hvis din projektor skal bruges til at vise almindelige DVD film og lidt TV eller HD tv, kan du roligt nøjes med en 720p projektor, men er du mest til det sidste nye Blue-ray film, bør du kigge efter en 1080p(FullHD) projektor!

Hvad Linse justering angår, er der også en stor forskel på valget af projektor typer. LCD og D-ILA er klart lettest at installere i hjemmet, idet de har både vertikal og horisontalt linse justering. DLP projektorer kræver dog en mere grundig opmåling, før du kaster dig ud i opsætningen, da de kun har vertikal linse justering.

Lysstyrke og kontrast

Lysstyrken for en projektor måles i ANSI-lumen. Dette er en amerikansk standard for, hvor meget lys en projektor udsender. Jo højere dette tal er, jo federe vil din filmoplevelse blive. Hvis du f.eks. sidder i dagslys Med en lumen på 2000, kan du se en god film eller vise en præsentation i normalt dagslys. Hvis du mest vil bruge den til at se film på, er det sortniveauet der skal dominere, da dette giver den helt perfekte biostemning. Biostemningen kan hjælpes på vej ved at mørklægge lokalet, og så kan du også nøjes med at købe en projektor med et meget lavere ANSI lumen (800-1000) Hvis du derimod hovedsageligt skal se TV og film i dagslys, bør du anskaffe dig en ANSI lumen på de 2000 eller derover.
Billede af en projektor
Kig efter et højt kontrastforhold i stedet for høj lysstyrke i en projektor eller en HD projektor, da dette er meget vigtigt, specielt for skygge detaljerne, og for at farverne gengives så klare som muligt.

Vareoversigten tilbyder dig projektorer fra producenter som Philips, LG, Epson, Acer med flere.

God fornøjelse med søgningen på den rette projektor.