>

Parfume

Købsguide til parfume og Eau de Toilette

Historie

Parfumen er en ældgammel opfindelse. I årtusinder har mennesket brugt urter, krydderier, citrusfrugter, blomster med mere til at smøre deres kroppe ind i og derved overføre duften af dem. Der er fundet fortidslevn, der vidner om, at de gamle grækere og egypterne fremstillede parfume, og på Cypern har arkæologer f.eks. fundet ruinerne af et parfumeri, destillationsudstyr og parfumeflasker, som i hvert fald er 4000 år gamle. I Egypten anså man desuden aromatiske stoffer som meget værdifulde, og man anvendte dem til forskellige ritualer. Når man mummificerede de døde konger, anvendte man parfume ikke blot for at nedtone lugten af forrådnelse men også, fordi man troede på, det ville beskytte afdøde mod onde kræfter.
Billede af parfume
Det var også en veldyrket tradition at afbrænde aromatiske stoffer, og ordet parfume, der kommer fra latin, betyder faktisk, ”fra røgen”.

I de efterfølgende århundreder perfektionerede romerne og perserne udviklingen af parfumen, og fra det 13. århundrede bliver parfume også fremstillet i det vestlige Europa. Frankrig er i dag det land, der er foregangsland for fremstilling af parfume i Europa, og siden det 14. århundrede har man dyrket alle mulige slags blomster især i det sydlige Frankrig, som anvendes til parfumefremstilling. Den franske by, Grasse, der netop er berømt for sine mange blomstermarker, betragtes som parfumens hovedstad. De største rosenmarker i Grasse er på ikke mindre end 70.000 kvadratmeter og gemmer på 50.000 rosenbuske. Disse marker er ejet af Chanel.

De fleste parfumemærker ejer dog ikke deres egne blomstermarker, men det er blot en af de ting, der gør Chanel til noget særligt. De har købt disse marker for at være sikre på, at de aldrig løber tør for blomster til at fremstille Chanel no. 5, og tag endelig ikke fejl... det kræver rigtig mange blomster at fremstille bare én parfume.

Parfumens vigtigste ingrediens er æteriske olier, der trækkes ud af blomster. Du trækker disse olier ud af blomsten ved at knuse den, og du får kun nogle få dråber per blomst selvfølgelig afhængig af arten og dens størrelse. For at give dig en ide om, hvor mange blomster, der skal til en flaske parfume, og hvorfor parfume er så dyrt, kan vi fortælle dig, at der skal 400 kilo roser til at fremstille 600 gram ren parfume.

Hvis du synes, det er spændende at læse om parfumens historie og dens fremstilling, anbefaler vi dig at læse bogen ”Parfume” skrevet af Patrick Süskind.

Eau de Cologne

Eau de Cologne, vand fra Cologne eller EDC, som det også hedder, indeholder 2-5 % aromatiske stoffer, hvilket betyder, at det er tyndere end eau de toilette og parfume. På trods af det franske navn, er eau de cologne faktisk opfundet af italieneren Maria Farina, som siges at have navngivet det efter den tyske by, Cologne, hvor han havde sin forretning. Farina fremstillede eau de cologne af citrusfrugter som appelsiner, grapefrugt, lemon og citroner og sammenlignede duften med ”duften af sommerregn”. I Farinas originale butik i Cologne kan du stadig købe denne duft.

I alle årene, der sidenhen er gået, har opskriften på denne eau de cologne ikke ændret sig, så hvis du køber sådan en flaske, går du med den samme duft, som Napoleon, Voltaire, Mozart og Beethoven har gået med.

4711 er navnet på en anden berømt eau de cologne. Den blev fremstillet for første gang i 1794 af firmaet Mühlens, som holdt til på Glockengasse 4711 i Cologne. Det blev oprindelig solgt som mirakelvand, der kunne bruges både på kroppen og i kroppen, men man havde nok ikke så gode erfaringer med sidstnævnte brugsmåde, da man få år senere ændrede ”mirakelvandet” til kun at være til ekstern brug. På Glockengasse i Cologne kan du stadig købe  parfumen, men de har godt nok til huse i nummer 4 i dag.

Eau de Toilette

Eau de Toilette kaldes også EDT og er en blanding af vand og alkohol med 5-10 % aromatiske stoffer i. Eau de Toilette er den mest populære og solgte type parfume, da den er billigere end ren parfume, og du kan bruge mere ad gangen.
Billede af eau de toilette
Et gammelt rygte siger, at den hollandske Dronning Wilhelmina brugte en hel flaske eau de toilette, hver gang hun tog et bad. Den første flaske eau de toilette, mener man, stammer fra Ungarn, hvor den blev fremstillet til den ungarske Dronning Elisabeth i det 14. århundrede.

Efterfølgende brugte man blandt andet eau de toilette som et forsvar mod sygdom og mente, at den kunne holde pesten borte. Eau de toilette blev også brugt i vidt omfang, mens pesten hærgede i Europa, af en anden grund. Man troede nemlig, at pesten smittede via vand, og derfor stoppede folk med at tage bade jævnligt. Kropslugten blev selvfølgelig derefter, og derfor forsøgte man at neddæmpe den dårlige lugt med eau de toilette.

De fleste eau de toilette produkter er en blanding af vand og alkohol, men der er faktisk nogen, der ikke indeholder alkohol. Disse eau de toilette uden alkohol er rigtig gode til sommerbrug, for alkohol kan misfarve huden, når den samtidig udsættes for sol. Du kan ofte kende sommerparfumer på deres navn, som f.eks. Jill Sanders Sun, CK One Summer fra Calvin Klein og Kenzos Flower Eau d´Été. Du kan selvfølgelig også bruge disse dufte om vinteren.

Parfume

Parfume er den mest koncentreret væske, der findes på markedet, og indeholder 20-40 % aromatiske stoffer. Der findes dog også en mellemting mellem eau de toilette og parfume, som hedder eau de parfume, som består af 10-20 % aromatiske stoffer, hvis du synes, eau de toilette er for tynd og parfume for kraftig.

Parfume består af tre lag dufte og sammenlignes ofte med akkorden, vi kender fra musikkens verden. Der er en dyb og svag del af duften og en fin, liflig del af duften og så den duftoplevelse, der ligger midt imellem de to. Ideen er, at du skiftevis frigiver dele af duften, når du tager en parfume på. Det betyder også, at du faktisk skal bruge et par timer på at teste en parfume for at finde ud af, om den frigiver alle de duftsoplevelser, den skal.

Når du sprøjter en parfume på huden, skal du først vente et par minutter på, at alkoholen fordamper. Derefter kan du dufte parfumen. Det liflige og fine duftstadie er det første, du vil dufte, men de vil lægge sif efter ca. 10 sekunder. Derefter kan du dufte mellemduften i parfumen, som er den dominerende duftsoplevelse de næste par timer, hvilket betyder, at det er en vigtigste duftsoplevelse i parfumen, og den, du primært skal gå efter, når du vælger parfume. Den sidste del af duften er den underliggende og svage fornemmelse, som bliver på kroppen i de mange timer efter, du har taget en parfume på. Den er også utrolig vigtig for dit valg af parfume.

En parfumes olier reagerer forskelligt på forskellige typer hud, hvilket betyder, at parfumer lugter forskellige fra person til person. Grunden til at du skal sprøjte parfume på bestemte steder på kroppen, som f.eks. i nakken, på håndleddet og faktisk også inde i knæhulen er, at der går arterier gennem kroppen disse steder, som hjælper med at fordele duften til resten af kroppen. Dermed kommer den bedst til sin ret. Du bør ikke sprøjte parfume på tøj eller smykker, da alkoholen ødelægger dem.

Aftershave

Mænd kan ikke bare vælge mellem eau de cologne, eau de toilette og parfume; de kan også vælge at købe aftershave. Aftershave er en form for duftevand, du kommer på huden lige efter, du har barberet dig. Det er egentlig meningen med aftershave, at det skal sterilisere huden, så der ikke går infektioner i eventuelle sår eller rifter, du har pådraget dig under barberingen. Der er også stoffer i aftershave, der hjælper hudens porer med at trække sig sammen, så små sår heler hurtigere. I de fleste produkter kommer man også kølende elementer som mentol eller pebermynte i for at bedøve huden, så den ikke føles irriteret efter barberingen. Udover alle disse stoffer indeholder aftershaves også normalt aromatiske stoffer, så du dufter dejligt. Aftershave er mest populær i væskeform, men du kan også købe det som creme, pudder eller gelé.

Rigtig god fornøjelse med søgningen på parfume her på Kelkoo!