>

Indendørs belysning

Købsguide til belysning og lamper

Og der blev lys...

Belysning har to formål: det sikrer os lys og dermed mulighed for, at vi kan orientere os og forblive aktive, selv om solen går ned og natten falder på. Men i dag bruges belysning lige så meget med det andet formål for øje – at skabe hygge og stemning med belysningen. Velkommen til Kelkoos vareoversigt over belysning og lamper. Denne købsguide går i dybden med, hvilke lamper du kan finde indenfor kategorien belysning og lamper. Du får kort præsenteret nogle af de mest populære producenter og designere indenfor produktionen af lamper.

Bordlamper og gulvlamper

Bordlampen kan både være den hyggelige natlampe eller skrivebordslampen, der skåner dine øjne for ikke at anstrenge sig for meget, når du arbejder ved skrivebordet. Retro stilen blandt bordlamper, som det generelt er tendensen for alle typer lamper, er pt meget dominerende. Specielt har lamper i 60´er og 70´er stil blevet populære i de danske hjem. Kendetegnet ved disse lamper er, at de ofte er holdt i stærke farver, har bløde kurver og er minimalistiske i deres design.

Derudover er lampen med ”industri-look blevet moderne. Forestil dig lampen der hænger i ankomsthallen på en banegård eller på den store fabrik, hvor arbejderne står ved samlebåndet.
Billede af lampe
Stilen er enkel og metallisk, og så er det åbenbart lige det, du vil have.
Det er generelt de samme stiltendenser vi ser ved gulvlamperne. Hvor gulvlamper tidligere skulle være så tynde som muligt og gerne falde i et med omgivelserne med et neutralt look, er tendensen nu, at lamperne gerne må være så markante og tydelige som muligt.

Nogle af de mærker, der både ved gulvlamper og bordlamper er populære, er mærker som Le Klint, LucePlan. Jotex, Verner Panton og Arne Jacobsen. Men du kan selvfølgelig også sagtens finde masser af flotte og elegante kvalitetslamper, der som sådan ikke er designerlamper af denne kaliber, men som har en mere budgetvenlig pris.

Loftslamper og væglamper

Når det kommer til loftslamper, skal du først og fremmest gøre op med dig selv, om du er til den spektakulære lampe, eller lysekrone som vi nok nærmere ville kalde den, eller du er mere til det klassiske og simple, rene look. Det er de to tendenser, der følger og længe har fulgt loftslamperne, og man kan ikke sige, at den ene tendens er mere moderne end den anden.
Billede af lampe
Dog er minimalisme in hos danskerne, hvilket betyder, at simplicitet anses som elegant og tjekket. Men hvis man er til lysekronerne med simili, levende lys, skrappe regnbuemønstre osv. skal man bare kaste sig ud i det. Kombinationen af det spraglede og det enkelte er måske det mest tidstypiske overhovedet. Igen er Le Klint og Verner Panton meget populære mærker. I kategorien for væglamper finder du både lamper til indendørs og udendørs brug.
Væglamper er altså alt fra lampen, der hænger langs din husmur til lampen, du hænger op i soveværelset over sengen. Kast et blik gennem produktlisten over væglamper og se de mange designertendenser. Populære mærker for væglamper er f.eks. LucePlan, Lightyears, Verner Panton og Bestlite, men det er kun nogle enkelte eksempler, hvad du finder i vareoversigten.

Udendørs lamper

Netop idet vi i dag bruger belysning til at skabe hygge og stemning for os selv og vores omgivelser, er det blevet mere og mere brugt at oplyse ikke bare indkørslen, som også har praktiske formål, men også haven. Haven oplyses også gerne i vinterhalvåret, selv om de fleste bliver indendørs i aftentimerne pga. kulden. Det skaber stemning, og det at lyse op i en mærk tid synes at appellere til mange danskere, der længes efter sommerens lyse nætter. Populære mærker, hvad angår udendørs lamper, er Astro, Philips, Tema, Nordlux med flere. På vareoversigten finder du både væglamper, du kan montere på husmuren, men du finder også lamper med fod, der skal monteres i jorden enten i din have, indkørsel, eller hvor du ellers kunne tænke dig at få belysning.

Du finder også spots, skinner og hallogenpærer i vareoversigten, og under kategorien ”Anden belysning” finder du elpærer, lyskæder med mere. Hvis du f.eks. vil pynte haven til Jul eller i løbet af vinteren med en lyskæde, finder du mange forskellige varianter her. Det kan også være, at dine børn synes, det kunne være hyggeligt at få en lyskæde med kulørte lys på børneværelset. I så fald er du kommet til rette sted.

God fornøjelse med at finde den rette belysning til dit hjem, og de lamper, der hjælper dig i det daglige, skaber hygge, og som du nyder at kigge på.