Komfurer

Købsguide til koomfurer

Alle tiders komfur

Billede af komfur
Ordet komfur stammer fra Holland og betyder varme. Et komfur har altid været brugt til at tilberede mad på, men i gamle dage bestod det af et lukket ildsted lavet af jern med et rør til at føre røgen væk. Det var konstrueret med en dækplade som kunne åbnes og justeres i størrelsen. Til disse tidlige modeller af et komfur, som vi kender det i dag, hørte også en vandgryde og en ovn til at bage og stege i. For at få varme i sit komfur, brugte man brænde, tørv eller kul. Disse former for komfur brugte man tilbage i 1700-tallet men først i begyndelsen af 1900-tallet blev komfuret en almindelighed i alle hjem.

Ganske langsomt blev denne type af komfur med brug af brændsel afløst af en ny type, nemlig et gaskomfur og i midten af 1900-tallet kom det elektriske komfur på markedet, som vi kender det i dag. Et elektrisk komfur kommer som regel med fire kogeplader og en ovn med plads til at bage eller stege maden med en indbygget gril.

Der er sket en utrolig udviklet indenfor udbuddet af komfurer, både når det kommer til design og til variationen i typer af komfur, du i dag kan købe. De har dog alle til fælles, at de er et essentielt redskab i køkkenet til at tilberede ens mad, og at man bør vælge den model, der passer bedst til ens behov, hvad enten det er til hverdag eller fest.

Gaskomfur

Til forskel fra et elektrisk komfur sker opvarmningen i et gaskomfur ved hjælp af gas og fungere ved hjælp af en åben forbrænding som reguleres i den luft der tilføres fra et såkaldt opstillingsrum. For at et gaskomfur skal kunne stå indenfor føres gassen ud ved hjælp af en emhætte ligesom i et oprindeligt komfur, hvor det foregik ved hjælp af rør.

Sammenlignet med et elektrisk komfur er et gaskomfur nemmere at styre når det kommer til kogepladerne. Da gassen hurtigt kan reguleres op eller ned får du virkningen med det samme, i forhold til et komfur med elektriske kogeplader hvor man ofte må tage en gryde af for at den ikke skal brænde på, mens man venter på at pladen skal køle ned. Derudover er et gaskomfur også godt for miljøet da det har et mindre CO2-udslip end et almindeligt komfur.

Et gaskomfur kan være udstyret med enten en el-ovn eller en gas- ovn og man har den fordel ved et gaskomfur at man kan bruge køkkengrej såsom pander og gryder uden en flad bund og stadigvæk kunne tilbedere sin mad perfekt. På de fleste andre typer af komfur er det nødvendigt at bruge køkkengrej, der har en flad bund. Man skal dog være opmærksom på hvis man køber et gaskomfur, at det kan være lidt farligere at bruge da man har at gøre med åben ild og gas og at der derfor kan være fare for gasudslip som kan føre til kulilteforgiftning, brand og eksplosion.

Så længer man sørger for at få sit gaskomfur installeret af en professionel installatør er disse fare dog minimale. Det gælder for øvrigt for alle typer komfur at det er lovpligtigt at få dem installeret af en professionel installatør, da man ikke selv kan lave de nødvendige tilslutninger og test af et komfur og på den måde sikre at det fungerer optimalt.

Keramisk komfur eller Induktion

Som noget nyt indenfor komfur design blev det keramiske komfur introduceret for nogle år siden og er blevet meget populært, da det til forskel fra det klassiske el-komfur har kogepladerne liggende under en hærdet glasplade. På den måde får du mere plads at stille dine gryder og pander på, og varmen fordeles bedre end i de gamle kogeplader af jern. Et keramisk komfur er desuden nemt at rengøre, hvis en gryde koger over, eller du spilder, mens du laver mad.
Billede af komfur
Man skal blot huske at bruge de dertil designede rengøringsprodukter og følge brugsanvisningen som følger med. Du kan bruge alle slags gryder og pander til et keramisk komfur, og det giver en fordel frem for alternativet, som er et komfur med induktion.

Et komfur med induktion vil sige, at varmen i kogepladerne skabes ved hjælp af et meget kraftigt magnetfelt, som leder varmen direkte op i gryden eller panden, når man placerer den på pladen. Så snart man fjerner gryden, eller panden stopper varmen, og det er derfor det komfur, hvor du hurtigst kan regulere den varme, som dit køkkengrej modtager.

Man skal dog være opmærksom på, at kun gryder og pander med magnetisk bund kan bruges på denne type komfur, og det kan derfor betyde, at du skal investere i helt nyt køkkengrej, hvis du skifter fra almindeligt komfur til et komfur med induktion.

En fordel ved denne type komfur er, at hvis man ved en fejl tænder for en kogeplade eller glemmer at slukke for den, producerer den ikke varme og begynder først at virke, når du placerer en gryde eller pande på den. Mange forbrugere med små børn kan godt lide den funktion, da det kan afværge, at et barn kommer til skade under madlavningen. Et induktions komfur er desuden billigt i energi og nemt at rengøre.

Emhætter

For at det altid skal være en behagelig oplevelse at lave mad, er det nødvendigt at have en emhætte installeret sammen med sit komfur. Dette gælder selvfølgelig også ved køb af et gaskomfur. Emhætten sørger for at suge så meget som muligt væk af mados, lugt, fugtighed og fedt, som opstår, når du koger eller steger på dit komfur. Man kan vælge imellem en emhætte med udsugning eller med et kulfilter, som betyder, at emhætten ikke sender luften ud af huset men i stedet for renser den og sender den tilbage ind i huset.

En emhætte med kulfilter er lidt nemmere at sætte op, da den ikke kræver en udsugningskanal. Kapaciteten af en emhætte bør kunne udskifte luften i køkkenet 10 gange i timen. Derudover skal man være opmærksom på støjen fra en emhætte, som i dag kan fås ned til under 50dB. Uanset hvad du vælger så sørg for at afpasse den til designet på dit komfur, og de fleste mærker tilbyder både komfur og emhætte, når du skal købe, så du kan få det hele på en gang.

Kelkoos produktliste præsenterer dig for et bredt udvalg af komfurer fra nogle af de bedste hvidevareforhandlere på markedet. Du finder komfurer fra Smeg, Voss, Gorenje, Gram, Siemens, Asko med flere.

Du kan også med fordel kigge et smut forbi kategorisiderne for ovne og emhætter, hvis du også er på udkig efter sådanne hvidevarer.