>

Tørretumblere

Guide til køb af tørretumbler

Tørretumbler - den effektive hjælper i hverdagen

Tørretumbleren er en rigtig god hjælp i det daglige, hvad enten du har brug for hurtigt at få noget tøj tørret, minutter før du skal ud af døren, eller du generelt bare gerne vil tørre vasketøjet og slippe for at hænge det op på snore eller stativer.
Billede af tørretumbler
Efterhånden har de fleste større husstande en tørretumbler, og det er forståeligt i en hektisk og travl hverdag. hvor enhver hjælp til de praktiske huspligter er kærkommen.

Som det er tilfældet med alle andre hvidevarer, er der sket en stor udvikling teknologisk set ved tørretumblerne, og du har i dag flere forskellige modeller at vælge mellem. Der er især blevet øget fokus på at gøre tørretumbleren energibesparende og dermed mere miljøvenlig og økonomisk fornuftig. Tørretumblere har traditionelt set været nogle slemme energislugere, men det kan altså lade sig gøre i dag at få en tørretumbler, der ikke sluger helt så meget energi, som de gjorde tidligere.

Generelt er vi danskere blevet meget mere opmærksomme på energimærkningen, der indikerer, hvor meget energi, tørretumbleren bruger, og i dag er der mange mennesker, der kræver A mærkningen, der er den mest effektive og miljøvenlige. Det betyder også, at de gamle tørretumblere, der er mere end 10 år gamle, er meget dyre i drift, da ingen af dem er så energibesparende, som en A-mærket ny tørretumbler. Det betyder, at du på sigt kan spare en del penge ved at købe en ny tørretumbler end bruge den gamle.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en tørretumbler (eller en ny tørretumbler), er der også andre overvejelser, der er værd at gøre sig. Overvejelserne bør dreje sig om, hvilke specifikke features og funktioner, du ønsker, din tørretumbler skal have.

Kondens- eller aftræstørretumbler?

Den primære beslutning du skal tage, når du skal købe en tørretumbler, er, om det skal være en kondenstørretumbler eller en aftrækstørretumbler. De to typer tørretumblere ser ens ud udvendig, men de adskiller sig fra hinanden ved den måde, de udleder fugt og varme på.

En kondenstørretumbler samler fugt opg varme fra vasketøjet i en beholder, der skal tømmes hver gang, du er færdig med at tørre noget tøj. Du skal derfor sørge for, at beholderen er placeret et sted, hvor du lettilgængeligt kan komme til og derudover afgiver kondenstørretumbleren en stor portion fugt og varme i det rum, den er placeret i. Det er derfor af stor vigtighed, at du kan lufte ud i rummet, da det ellers bliver fugtigt og med tiden kan få vandskade af det.

En aftrækstørretumbler derimod "aftrækker" varme og fugt ud i det fri, hvilket betyder, at den har brug for en såkaldt aftrækskanal fra tørretumbleren og ud gennem husmuren via et rør. Dette kræver selvsagt en bestemt og præcis montering og installering.

Tørretumblerens kapacitet

Det er også vigtigt, at du vælger en tørretumbler i den størrelse, der bedst matcher dit forbrug. Tørretumblere fremstilles i forskellige størrelser og tilsvarende kapacitet, så de passer både til enkeltpersoners behov og til storfamilien. Se på din mængde af vasketøj og regn derfra ud, hvor stor en tørretumbler, du har brug for.
Hvis du f.eks. har en vaskemaskine, der har kapacitet til 5 kg tøj, og du plejer at smide det hele i tørretumbleren efter vask, skal din tørretumbler selvfølgelig have kapacitet til samme mængde.
Billede af hvid tørretumbler
Men de fleste smider langt fra alt tøjet i tørretumbleren. Både fordi de derved sparer energi, og fordi en del tøj simpelthen ikke kan tåle at blive tørretumblet uden at krympe. Derfor skal du tage dine egne vaskevaner op til overvejelse, før du vælger dig den tørretumbler, du mener, er den rette for dig.

Rigtig god fornøjelse med søgningen på den rette tørretumbler!