Kombineret køl/frys

Købsguide til Kombineret køle/fryseskab

Hvad er et køle fryseskab?

I de fleste danske køkkener befinder der sig et køle/fryseskab, hvor fryseren ofte er placeret under køleskabet eller indlagt som en lille del af køleskabet i skikkelse af en boks, der oftest befinder sig over køleskabets øvrige hylder.
Køle/fryseskabet egner sig godt til de husstande, hvor der bor en eller ganske få personer, da man sjældent har behov for at handle stort ind og derfor ikke har brug for den store fryseplads, som en kummefryser giver en.
Billede af køle/fryseskab
En kummefryser fylder også meget og kræver derfor, at du har relativt meget ekstraplads enten i et bryggers, et skur, entreen eller køkkenet.

Men hvis du enten er ung og lige er flyttet hjemmefra eller er ældre og er flyttet ind i en mindre bolig, er køle/fryseskabet det mest pladsbesparende alternativ.

Hvad økonomien angår, afhænger dit forbrug af, om det er mest besparende at have en kummefryser og et køleskab eller et køle/fryseskab. I første omgang koster det selvfølgelig mere både at skulle anskaffe sig en kummefryser og et køleskab.

Derudover går der mere energi på både at have en kummefryser og et køleskab. Modsat skal du  ikke undervurdere, hvad du kan spare i omkostninger til mad, hvis du formår at udnytte en kummefrysers kapacitet og handler stort ind, fremfor at handle småt ind adskillige gange om ugen.

Valget skal derfor tages ud fra, hvad du har plads til, og hvordan din livsstil er.

Det skal desuden nævnes, at du også kan få køle/fryseskabe, hvor ca. 50 % af skabet er fryseplads og 50 % er køleplads. Normalt forholder det sig jo sådan, at 70 % er køleplads, og fryseplads kun er de sidste 30 %, men det kan du altså regulere selv, hvis du indser, du har brug for mere fryseplads og mindre køleplads.

Køleskabet i et køle/fryseskab fungerer selvsagt som almindelige køleskab. Skabet er inddelt i rum og hylder, og du kan selv indsætte hylderne, så inddelingen i skabet svarer til det, du har brug. Der findes også modeller indenfor køle/fryseskabe, som har specielle systemer indbygget i bunden, der udsender frisk luft og vand, som holder grøntsagerne friske længere.

Stor eller småt køle/fryseskab?

Om dit køle/fryseskab skal være stort eller småt, afhænger selvsagt også af, hvor mange mennesker, der bor i husstanden, og hvor meget mad der derfor indkøbes og skal opbevares.

Et køle/fryseskab bruger energi, og der er selvfølgelig ingen grund til at købe et kæmpe skab, du aldrig nogensinde fylder op. Modsat sparer du både tid og penge ved altid at fylde køleskabet op, når du er ude og handle. En god hovedregel er, at hvis du kan nøjes med at handle en gang om ugen (og stadig spise hjemme hver dag), er du fornuftig med dine madindkøb, medmindre du selvfølgelig handler ind for mange tusind kroner den ene gang om ugen. Så... når du skal vælge dit køle/ fryseskab - lad størrelsen afhænge af personantal i husstanden.

Det betaler du for

Det kan være bekosteligt at købe et nyt køle/ fryseskab, og hvis du vil have den dyre model indenfor køleskabe, kan man hurtigt rive sig på købet. Men hvad er det egentlig, der koster, når du skal købe et køleskab?

For det første betaler du for størrelsen. Endnu en grund til ikke at vælge det største amerikaner køleskab, hvis du reelt set kan nøjes med et, der kun er halvt så stort.
Udover størrelsen betaler du også for ydelsen, og hvor energibesparende køleskabet er. Ligesom almindelige køleskabe, er køle/fryseskabe også energimærke op til energimærke A +++. Som du sikkert allerede ved, er produkter med energimærke A+++ de mest skånsomme over for miljøet og bruger altså kun minimum mængde strøm.
Billede af et kølefryseskab
Idet et køleskab altid er tændt, er det vigtigt at vælge en model med den rette energimærkning, da du virkelig vil kunne mærke det på din el-regning og også have det godt med tanken om, at du har omtanke for miljøet med i dine overvejelser, når du køber hvidevarer.

Mange butikker og kæder har udsalg på køle og fryseskab året rundt. Det kan derfor godt betale sig at researche lidt på, hvilken model og producent du bedst kan lide og så gå på nettet og se, om netop denne model af køle/fryseskabet skulle være på udsalg et sted. Så længe du husker, at der er forskel på at købe en ny eller brugt model af køle/fryseskab. At købe en brugt model i f.eks. den Blå Avis kan være besværligt, da du ingen garanti har for, at skabet fungerer optimalt, og du ikke har heller ikke nogen købs- eller returret. En anden ting ved et køle/fryseskab, som man bør være opmærksom på, er hvor meget det vil larme, når det står i dit køkken. De fleste store modeller af køle/fryseskabe ligger på omkring 40 dB, hvoraf små modeller kan komme helt ned på omkring 30 dB. Det er ikke muligt at købe et køle/fryseskab, som er helt lydløst. Der vil altid være en summelyd, men det skal ikke larme så meget, at det generer dig, når du er i dit hjem. Hvis du syntes, dit køle fryseskab er til irritation, efter du har fået det installeret, bør du kontakte installatørerne.

Husk også at du altid skal have en professionel installatør til at installere dit køle/fryseskab, når du har købt det. På den måde undgår du at gøre det forkert og måske komme til at ødelægge det. Garantien dækker nemlig ikke, hvis du selv har foretaget den forkerte installation. Så brug altid professionel hjælp og spar dig selv for tiden og besværet. Derved har du størst chance for at blive glad for dit køle/fryseskab mange år fremover.