Mikroovne

Købsguide til Mikroovne

Mikroovnen - den trofaste hjælper til en travl hverdag

Hvem har ikke prøvet at komme sent hjem en aften og lige sætte en tallerken med lasagne fra dagen før ind i mikroovnen og derved redde aftenens middag?
I en travl hverdag er mikroovnen blevet nærmest uundværlig i mange danske hjem, hvad enten det er middagen fra køleskabet eller fryseren, der lige skal varmes, eller det er en pose popcorn der skal poppes før fredagsfilmen.
Billede af mikroovn
Her følger en kort guide til dig med praktisk infomation om mikroovnen, hvad den kan bruges til, og hvad du skal tage højde for, når du varmer mad i den. Til dig, der ikke vidste det i forvejen, kan du faktisk også tilberede mad i en mikroovn, men det kræver, at du tager højde for, at maden skal have betydelig kortere tid, og at du overvejer, om tilberedningens art passer til mikroovnens strålevarme.

Opfindelsen af mickroovnen

Det var amerikaneren Perry Spencer, der opfandt mikroovnen. Han arbejdede for våbenproduktionsvirksomheden Raytheon, og i 1945 oplevede han, at noget jordnøddesmør smeltede, da det blev udsat for en mikrobølge stråling fra et radarsystem. Spencer prøvede derefter at udsætte en pose u-poppede popcorn for samme stråling, og de blev poppet.

Han fandt på denne måde ud af, at vand, kulhydrater og fedt sættes i svingninger og udvikler undervejs varme, og ideen, der førte til verdens første mikroovn, var født. Den første mikroovn hed Raydarange og kostede 5000 dollars. Den var vandkølet og vejede 340 kg, og det siger sig selv, at denne model ikke blev benyttet i private hjem men kun i transportmidler som toge og færger.

Perfekt til at opvarme den hurtige middag

Vand på ca. 60 grader er det nemmeste for de 2,45 GHz mikrobølger at opvarme. Mikrobølgerne kan også godt varme is, fedt og sukker, men det går noget langsommere, hvilket betyder, at du skal opvarme disse i korte intervaller. Efter du har opvarmet x antal sekunder, skal du holde en kort pause, før du kan fortsætte optøningen. I pauserne spreder varmen fra de optøede dele sig til den del af maden, der stadig er frossen.

Hvis du bare optør en middagsret i en køre og med fuld effekt, når den yderste del af retten at blive brændt, før den inderste del af optøet og opvarmet. Det betyder, at den oprindelige smag spoleres, og maden meget tænkeligt bliver uspiselig. I øvrigt anbefales det, at du skal opvarme din mad til minimum 75 grader, da du risikerer, at der er bakterier i maden, hvis du serverer den koldere end som så.

Afhængig af hvordan din mad fordeler sig på tallerknen, er der også varierende opvarmningstid, da mikrobølgernes indtrængningsevne er meget lav. Det er altså nemmere at opvarme mad, der er jævnt fordelt på tallerknen, end mad der er samlet i en klump. Det vil sige, at hvis du f.eks. skal opvarme noget kartoffelmos, bør du gøre det ved svag varme og over længere tid. Hvis du har tiden til, bør du generelt bruge lidt længere tid på at opvarme, da smagen som sagt hurtigt forringes, hvis den udsættes for den minut-hurtige mikroopvarmning.

Brug mikroovnen til tilberedning af middagen

Vandfordampningen, der foregår i en mikroovn, forhindrer, at temperaturen i ovnen ikke overstiger 120 grader. Det gør det vanskeligt at opnå en bruningseffekt, hvis du ønsker at bruge mikroovnen til at stege og tilberede mad. Til gengæld kan du uden problemer f.eks. bage knækbrød eller stege bacon i mikroovnen. Du skal huske ikke at bruge plastictallerkner og fade i ovnen, da det kan smelte ved de høje temperaturer.
Men der findes specifikke indpakningsmaterialer, der egner sig specielt til mikroovnen. Disse materialer indeholder en såkaldt ”susceptor”, der er i stand til at modtage mikrobølgerne og derved kan skærpe temperaturen, så bruningseffekten kan opnås. Med lidt hjælp kan du altså bruge din mikroovn, som du kan bruge den almindelige ovn.

Du kan også tilberede æg i mikroovnen, men det er vigtigt, at du pakker dem helt ind i sølvpapir og nedsænker dem i vand (f.eks. i et kaffekrus eller en porcelænsskål). Hvis du ikke pakker ægget ordentligt ind, trænger mikrobølgerne ind i ægget, og det eksploserer. Og hvis sølvpapiret ikke dækkes af vand, kan det blive direkte farligt, da der kan gå ild i sølvpapiret.

Den forventede opvarmningstid

Hvis du er i tvivl om, hvor lang tid det tager at opvarme din middagsret i mikroovnen, kan du som hovedregel gå ud fra, at det tager 5 minutter at opvarme 1 kg middagsret, der består af 50 % vand (hvilket er normalt for de fleste middagsretter). Hvis maden er frossen, skal du regne med at gange de 5 minutter med 8 for at få den samlede optønings- og opvarmningstid.
Billede af hvid mikroovn
Det vil altså tager dig ca. 40 minutter at optø og varme middagsretten op, til den har den rette spisetemperatur.
Hold dig for øje at det er vandindholdets vægt, der bestemmer opvarmningstiden, at bbsorptionsevnen for mikrobølger er uliniær, og det betyder, at den del af   maden, der først har fået en højere temperatur, bliver hurtigere varmere, end den del af maden, der er frossen eller bare meget kold.
Sidst men ikke mindst skal du være opmærksom på, at du bør lade mikroopvarmet mad stå i et par minutter, før du begynder at spise det. Dette skyldes, at temperaturen i maden stadig kan ske at øges, selv om den er taget ud af ovnen.

På vores vareoversigt her på siden finder du mikroovne fra de nogle af markedets bedste producenter og forhandlere af hvidevarer. Således finder du mikroovne fra Panasonic, Gorenje, Electrolux, Whirlpool, Miele, Bosch, Asko og mange flere.

Rigtig god fornøjelse med søgningen på den rette mikroovn.