>

Golf

Putting Cup

Nordicagolf
Sidst opdateret: 26.02.2020

Købsguide til Golfudstyr

Er du også blevet bidt af Golf?

Velkommen til Kelkoos købsguide til golfudstyr. Golfudstyr findes i alverdens afskygninger, da det efterhånden er blevet en meget populær sportsgren, der ikke længere kun er forundt samfundets absolutte elite. Hvis du er nybegynder og kun lige overvejer at begynde at spille golf, vil vi dog ikke anbefale dig at købe alt udstyret med det samme. Lån eller lej noget golfudstyr og tag en dag på golfbanen for at prøve det. Først når du føler dig sikker på, at du vil begynde at spille golf, bør du købe udstyret.

En golfspiller må maksimalt have 14 instrumenter i sin golftaske eller golfbag, som kendere kalder den. Hvilke typer golfkøller du vælger blandt de 14 er fuldstændig dit valg, så om du udstyrer dig med flere drivere end fairwai køller og puttere, er et temperamentsspørgsmål.
Billede af golftaske
Du bestemmer også selv, hvilke typer golfkøller du får bolden i hul med fra start til slut, men der er selvfølgelig nogen, der er bedre egnet i specifikke situationer end andre. Det vil altså sige, at en golfkølle er bedst på fairway´en, en på tee stedet, en i rough´en og så videre. Denne guide giver dig en kortfattet forklaring på, hvilke instrumenter du som golfspiller bør have i din golfbag.

Golfkøller

Jern

Køllerne i et jernsæt er nummeret med tal fra 1 til 9. Tallet indikerer den vinkel, jernet rammer golfbolden med og dermed hvor højt og langt, bolden vil flyve, hvis du vel at mærke rammer den perfekt. Jo lavere tallet på jernet er, jo længere bør du skyde. Du kan se tallene i bunden af alle jern, så det er let og overskueligt at vælge det rette jern i din golfbag. Udover jernene fra 1 til 9 består et såkaldt jernsæt af et sandjern og en pitching wedge. Pitching wedges benyttes typisk i området omkring greens, hvad enten din bold er landet i en bunker eller ude i noget lidt længere græs.

Driver , Fairway køller, Wedges og Putter

Driveren er det absolut største instrument, du har i golftasken. Den er beregnet til at blive brugt fra tee stedet, da det er det redskab man som regel kan slå længst med. En rutineret golfspiller bruger som regel kun driveren ganske få gange på de absolut længste huller. Du kan slå bolden mere end 300 meter væk, hvis du rammer plet med driveren, så man skal være lidt forsigtig med, hvornår man bruger den. Det forklarer selvfølgelig også, hvorfor den er meget lidt brugbar på korte huller.

Fairway køller kaldes også ”woods” og har et noget mindre hoved end driveren. Som navnet indikerer, bruges de primært på fairway´en, mens du stadig befinder dig et godt stykke fra green området. Du kan også få nummerede fairway køller.

Wedges er designet til det korte spil omkring green områedet. De bliver inddelt i grader fra 48 til 64, der betegner vinklen på slagfladen.

En putter er det instrument, man benytter, når bolden ligger på selve green området. Et put er et utroligt vigtigt slag for dit samlede resultat, da det tæller det samme som et drive på 300 meter. Når du putter, handler det om præcision og balance. Det kan godt være, det ser nemt ud, men det er det langt fra.

Golfbag og Golfvogn

Som sagt er der med golfbag tale om den taske, du opbevarer hele herligheden i. Du kan få din golfbag i mange forskellige varianter og størrelser. Ofte transporterer du din golfbag på en golfvogn, da den vejer en del på grund af alle instrumenterne. Golfvogne fås med 2 eller 3 hjul og også i forskellige udformninger. Der findes også eldrevne golfvogne, hvilket gør det ganske bekvemmeligt at bringe dem rundt på banen. Du kan sågar fjernstyre visse eldrevne golfvogne, så den kommer hen til dig, hvor end du befinder dig på banen.
Billede af golfudstyr
Du kan altså også få en bærebag, så du selv bærer dine instrumenter, hvilket ikke behøver at være særlig hårdt, hvis du nøje har udvalgt, hvad du skal have med dig på turen og kun nøjes med de mest fornødne instrumenter.  Bærebaggen er udstyret med en sele, så den sidder rimelig behageligt på din ryg.

Faktisk forholder det sig således, at mange danske golfbaner forbyder golfvogne i efterårs- og vintersæsonen, da de i længden er hårde ved græsset. Du skal altså have en bærebag, hvis du vil spille golf året rundt. Når du skal stille bærebaggen fra dig, kan du slå dens klapben ud, så den står selv.

Pitchfork, markør, tees og bolde

Pitchfork redskabet er ret vigtigt, og de fleste klubber stiller også krav om, at deres medlemmer har det. En pitchfork bruges til at rette nedslagsmærker op på greens, da boldene kan lave meget dybe mærker, hvis de lander langvejs fra på green området. Hvis man ikke retter disse nedfaldsmærker relativt hurtigt efter, bolden har lavet dem, laver det hurtigt ujævnheder i green området, som ødelægger jævnheden og er svære at rette op på.

På en pitchfork sidder markøren, der er fastgjort med en magnet. Markøren bruges til at lægge bolden på green området, hvis du har brug for at samle bolden op og derefter genplacere den præcist samme sted.

En tee er den lille pind med en runding i toppen, som du lægger bolden på, når du skal sende den afsted. Tees fås i forskellige farver og længder. Mange bruger korte tees til slag med jern fra tee-stedet, og de lange er til slag med driveren.

Selvsagt er golfbolden uundværlig for spillet. Det er en god ide at have rigeligt med bolde, og især hvis du er nybegynder. De forsvinder nemt. Der findes også mange forskellige typer golfbolde, som enten er mere eller mindre bløde eller hårde. Jo blødere en bold er, jo mere begyndervenlig er den.

Andet golfudstyr

Udover det rette udstyr i din golfbag skal du være klædt ordentligt på til golf, og dette skal forstås på to måder. For det første er det en sportsgren, hvor du er i det fri, og derfor bør du klæde dig efter vejret og efter det faktum, at du i nogle timer frem skal være mere eller mindre fysisk aktiv konstant. Men golf er også en gentleman sport, og derfor forventes det faktisk, at du også er stilet og korrekt klædt i forhold til ”golfmoden”. Du bør f.eks. ikke dukke op i en lille top og hotpants men tage en polo på og et par velegnede bukser eller shorts. Og så er der ikke mindst golfskoene. Mange bruger endvidere en golfhandske, der hjælper dem til at holde ordentligt fast på jernet, samtidig med at de undgår at få vabler, hvilket du specielt godt kan få som nybegynder.

Når udstyret er på plads, er du klar til at gå i krig i det grønne og blive den nye Tiger Woods!

God fornøjelse med søgningen på det rette golf udstyr!