>

Spil

Rad Rodgers - Ps4

Legetøjseksperten.dk
Sidst opdateret: 25.02.2020

Købsguide til Computerspil

Computerspil er bare sagen!

Engang så voksne med skepsis på børnene, der elskede at sidde foran computeren og spille, og selv om vi hurtigt kan blive enige om, at spilleiet kan tage overhånd, ser vi noget anderledes på det i dag. For det første er der sket en revolution i spiludviklingen fra Commando Keen og Commadore 64 til XBox 360, PS Vita, og hvad der ellers dominere spilmarkedet af moderne konsoller i dag.
Billede af spil
Computerspillet er blevet som en spillefilm, hvor du selv er hovedpersonen. Lyden og billedskarpheden er eminent og fortsætter stødt med at udvikle sig, når nye generationer af spillekonsoller ser dagens lys. Computerspil er blevet en livsstil og en hobby på lige fod med sportsgrene eller hvad man ellers har af fritidsinteresser. Nogle lever sågar af at spille computerspil.

Og selv om det er vigtigt at huske, at livet ikke bør foregå ene og alene ved at sidde og kigge ind i en skærm, ses der anderledes på computerspillet i dag, end man gjorde for bare 10 år siden. Dengang yndede mange at dømme computerspillet som fordummende og inaktivt. I dag bruges computerspil også i undervisning, og du kan købe mange forskellige spil, der har til formål at belære og udvide spillerens horisont, logiske sans, strategiske sans, eller noget helt fjerde. Desuden er der med Wii og Kinect kommet en ny form for computerspil, hvor du ikke længere sidder passivt foran skærmen og styrer ved kun at bevæge dine fingre. Nu skal du hoppe, springe, danse osv, og du kan sågar bruge din computer som fitness maskine.

I denne guide præsenterer vi nogle af de mest populære genrer indenfor computerspil i øjeblik og introucerer dig for for nogle af markedets mest solgte spiltitler pt.

Action og Adventure

Hvis spiltitler som Battlefield og Call of Duty siger dig noget, har du stiftet bekendtskab med actionspil genren. I action spil sker der noget hele tiden, og du kan kalde dem for handlingsmættede. Du skal typisk løse den ene forhindring efter den næste, og midlet er enten at skyde, dræbe eller slås. Mange actionspil er first person shooters, hvilket betyder, at du ser spillet fra din figurs point-of-view. Tempoet er hektisk og stressniveauet ofte højt i actionspil, og der er virkelig gang i lydsiden.
Billede af spil
Udover Battlefield og Call of Duty kan vi nævne Counter Strike, Doom og til dels også Final Fantasy, The Legend of Zelda og GTA.

Adventurespil er det samme som eventyrspil. Vægten lægger her på selve historien i stedet for handlingen. Tempoet er langsomt, og du har masser af tid til at udføre dine handlinger. Universet er mere åbent, og det er din opgave at udforske det. Din hovedmission i sådanne spil er typisk at løse en større gåde eller mission, og du har mange forhindringer, du skal overkomme undervejs for at nå dit mål. The Legend of Zelda og Heroes of Might and Magic er gode eksempler på adventurespil.

Rollespil og Simulationsspil

Rollespil udspiller sig typisk i en form for eventyrverden eller historisk verden (f.eks. middelalderen, på en anden planet eller en magisk eventyrverden). Du styrer en figur, der er fokus for historien, og som kan ændre hele historien, hvis han klarer ærterne. Denne figur udvikler sig undervejs i spillet og er typisk mere nuanceret og udbygget end figurer i action- og adventurespillene er. World of Warcraft er nok det bedste eksempel på et rollespil, vi har på markedet i øjeblikket.

Simulationsspil forsøger at ligne virkeligheden så meget som muligt. Det er f.eks. de mange sportsspil, hvor du skal forestille dig, at du er racerkører, tennisspiller eller fodboldspiller. Tidsfaktoren er ofte vigtig i disse spil, da en kamp ender efter x antal minutter, eller du på den ene eller den anden måde skal have den bedste tid. Du konkurrerer enten mod computeren eller mod andre spillere. Eksempler på simulationsspil er FIFA og Need for Speed.

Børnespil, Platformsspil og leg-og-lær spil

Børnespil er simple og pædagogiske. De er centreret omkring sjove figurer og eventyrlige historier. Der vil ofte være et læringselement i dem. I børnespil er der fokus på historien, og karaktererne er meget flade. Der er en overordnet plotlinje, man skal følge, mens der kommer nogle små sideopgaver undervejs. Generelt henvender børnespil sig til børn op til 8 års alderen. Yoshi´s Island er et godt eksempel på et børnespil.

Hovedtemaet i platformspil kan både være at løse opgaver, men det kan også være at kæmpe. Spilgenren har fået sit navn fra den kendsgerning, at hovedpersonen typisk bevæger sig gennem baner, hvor han hoppe fra platform til platform. Det egner sig ofte godt til børn og har flade, ofte søde, figurer. Eksempler på platformspil er Crash Bandicoot, Donkey Kong og selvfølgelig vores allesammens Super Mario.

Leg og lær er også henvendt til børn og er undervisningspil. Du kan dog også få sådanne spil til voksne, hvor det f.eks. gælder om at svare på spørgsmål, løse gåder eller andet. De er dog oftest til børn i skolealderen. Spillene er selvfølgelig kendetegnet ved de mange læringselementer og opgaver, der optræder i dem. De er underholdende men læring er i centrum. Et eksempel på et sådan spil for børn er Pixeline serien.

MMOG, Strategispil og hybridspillene

MMOG står for massive-multiplayer online games. Altså spil der spilles online, hvor der ikke er grænser for, hvor mange spillere, der kan deltage. Spillene foregår typisk i fantasiverdener, og du kan  spille dem over længere perioder. World of Warcraft falder igen under denne genre, og du kan i spincippet spille det samme spil i årevis og logge af og på, som det passer dig.
src="//www.kk-data.com/s/images/buyingGuide/dk/2012/07/spil-3.jpg" alt="computerspil" width="162" height="162" align="right" />
Strategispil kan enten være tur-baseret eller være det, man kalder, real-time strategispil. Det vil sige, at du enten spiller mod computeren eller en anden spiller, hvor i skifter tur, eller hvor du har et projekt, du skal løse uden at have en modstander. Fælles for alle strategispil er, at du skal planlægge og administrere dine ressourcer på bedst mulig vis for at vinde. Eksempler på strategispil kan være The Sims, Civilization.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at fastslå, at de fleste computerspil falder under flere spilgenrer på én gang. Således er Final Fantasy et action-adventure spil, The Sims er et simulations/strategi spil osv. der er altså ofte tale om hybrider, hvor spilgenrene blander sig mellem hinanden. Det er kun med til at gøre spillene endnu bedre, da man tager de bedste karakteristika fra de forskellige genrer.

God fornøjelse med søgningen på computerspil her på Kelkoo!